Probabil ați auzit cu toții despre cazul de la Cluj, unde niște puști s-au apucat să facă mișto de profesorii lor, pe facebook, iar cei din urmă s-au enervat atât de tare încât au tăiat în carne vie. Adică exmatriculări, scăderi de notă la purtare, scandal și mare iureș. Probabil distinșii dascăli nu au auzit că răzbunarea e arma prostului, dar na, să le dăm prezumția de inadaptați și să trecem mai departe.

Cazul de față este un exemplu clar al inadaptării și xenofobiei profesorilor în fața evoluției. Dascălii aleg să nu vadă evidența și refuză să stea în pas cu vremurile.

Îmi amintesc de maistrul pe care îl aveam în școala generală (pe vremea mea, aveam parcă 4 ore de atelier pe săptămână) care ne spunea despre orele de informatică: ”Pierdere de vreme, vă bucurați voi acum, dar or să le scoată, că nu o să țină mult chestia asta cu calculatoarele. Ce să învățați voi, copiii, de la un dispozitiv în care doar introduci niște chestii și nu vezi nimic concret”

Asta era gândirea lui, asta prin anii 98-99, când abia se introducea informatica în școli.

Așa este și cu profesorii actuali în era social media și era 2.0. Nu, nu a stat unul dintrre ei să se gândească de unde au pornit toate meme-urile făcute de elevi și dacă nu cumva poate cerințele lor nu coincid cu așteptările elevilor. Prima reacție este una autoritară, totalitaristă, la 25 de ani de la căderea comunismului :”să fie dați afară, să fie sancționați, să crape pielea pe ei de draci împielițați! Cum de au avut curajul?”

Stimați domni profesori, de oriunde din țară, poate ar fi cazul să vă scuturați un pic de mantaua și metehnele căpătate pe vremurile întunecate ale istoriei noastre și să priviți un pic în jur. E anul 2015, toți tinerii au un smartphone cu internet, se dau la greu pe net și pe rețelele sociale și asta nu o puteți controla cu scăderea notei la purtare sau cu teză din Gheba, ca să-i faceți pe micuți.

Prin astfel de reacții nu faceți decât să le dați apă la moară celor care militează pentru home-schooling, și, pe bună dreptate. Eu n-aș vrea ca ai mei copii să fie educați de niște oameni total rupți de vremurile pe care le trăim și plini de frustrări.

Și încă ceva: în loc de ora de dirigenție, unde nu țin minte să fi făcut altceva în afară de materiile dirigintei (română, de la 5 la 12) nu mai bine s-ar introduce niște ore de social media? Sau de online, să știe elevii ce riscuri sunt, ce pot păți, de ce să se ferească pe internet, ce e ăla bullying și așa mai departe? Poate ar fi toată lumea mai liniștită și relaxată.

 

troll via shutterstock