În caz că nu ați aflat deja, o asociație de edituri s-a apucat să dea în judecată Bookster, pentru că modelul ăsta decadent, de a da oamenilor posibilitatea să împrumute cărți le scade lor vânzările.
Pentru că fix din cauza asta suntem ultimii la cumpărat de cărți din Europa, că putem să le citim pe gratis. Practic, când vine mașina de la Bookster la corporație, se oprește tot cartierul din ce face și vine să ia cărți.
De fapt, ar mai fi un motiv, mai în spate, că Bookster cumpără de la librării și nu direct de la edituri, că na, de ce să facă și altul margine, când poate lua editura tot. Din câte știu, din prețul unei cărți, la autor ajung cam 20%, dacă nu chiar mai puțin, restul ia editura.
Exemplul pur de neînțelegere a dinamicii economiei, a modului în care se transformă obiceiurile de consum și ce înseamnă modelul de shared economy, care începe să fie din ce în ce mai prezent în multe industrii.
Da, bookster funcționează ca o bibliotecă. Ah, că ia bani de la corporație? Bravo lor, au identificat o oportunitate de monetizat, dar în banii ăia ai transportul cărților, dus-întors, platformă, costuri.
Dacă eu mâine îmi deschid o bibliotecă unde cer 1 leu taxă de intrare, voi fi dat în judecată de edituri?
Editurile sunt taximetriștii, Bookster sunt aplicațiile de ride-sharing.
Repet, nu ai cum să te opui tehnologiei și progresului. Nu poți.
Mai mult, imediat ce aflu care sunt editurile alea care susțin această inițiativă, nu mai cumpăr nici o carte de la ei. Și nu, nici măcar nu folosesc bookster, cărțile mi le cumpăr.
P.S: am ales special poza de mai sus, fără vreo legătură cu cărțile.
12 comentarii Adaugă comentariu
bine că s-a terminat schimb de cărți, că înfundau pârnaia.
sau lecturi urbane, la fel
Dacă nu ar fi sunat ca o reclamă la Bookster, ar fi fost menționat atât accesul neîngrădit la justiție cât și numele petenților (să știm pe cine să boicotăm).
tu ai citit unde am scris ca nu folosesc, imi cumpar? ce reclama ar fi asta, unde zic ca nu folosesc un produs la care zici tu ca fac reclama?
Procesul e pe rol din iunie 2019, noroc că azi a dat Bookster un comunicat lacrimogen.
Fix UBER.
da un link. si de la proces si la comunicat. eu am gasit pe rfi stirea, azi
„Dacă eu mâine îmi deschid o bibliotecă unde cer 1 leu taxă de intrare, voi fi dat în judecată de edituri?”
Raspuns: da, daca nu le platesti un fel de drept de autor.
Editurile reprezinta autorii. Daca tu citesti o carte imprumutata de la bookster, editura nu incaseaza pt a plati autorul, pt ca bookster nu plateste. Doar bookster castiga din aceasta combinatie.
Muzica pe care tu o asculti la radio este gratis doar pentru ca tu nu platesti pentru a o asculta?
Alt exemplu: ti se pare ok sa cumperi un film si apoi sa faci o sala de cinema fara sa achiti drepturi de folosinta?
Hai ca putina logica nu strica
zice Tocilescu ca bookster da 0.23 centi pt fiecare imprumutare
cazul e din 2019 deja un articol mai pe larg aci
https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-23468485-proces-invaluit-tacere-cele-mai-importante-edituri-din-romania-bookster-autodescris-uber-bibliotecilor-publice.htm
Autorul ia 20% din pretul unei carti??? De unde pana unde?
chiar mai putin