În caz că nu ați aflat deja, o asociație de edituri s-a apucat să dea în judecată Bookster, pentru că modelul ăsta decadent, de a da oamenilor posibilitatea să împrumute cărți le scade lor vânzările.

Pentru că fix din cauza asta suntem ultimii la cumpărat de cărți din Europa, că putem să le citim pe gratis. Practic, când vine mașina de la Bookster la corporație, se oprește tot cartierul din ce face și vine să ia cărți.

De fapt, ar mai fi un motiv, mai în spate, că Bookster cumpără de la librării și nu direct de la edituri, că na, de ce să facă și altul margine, când poate lua editura tot. Din câte știu, din prețul unei cărți, la autor ajung cam 20%, dacă nu chiar mai puțin, restul ia editura.

Exemplul pur de neînțelegere a dinamicii economiei, a modului în care se transformă obiceiurile de consum și ce înseamnă modelul de shared economy, care începe să fie din ce în ce mai prezent în multe industrii.

Da, bookster funcționează ca o bibliotecă. Ah, că ia bani de la corporație? Bravo lor, au identificat o oportunitate de monetizat, dar în banii ăia ai transportul cărților, dus-întors, platformă, costuri.

Dacă eu mâine îmi deschid o bibliotecă unde cer 1 leu taxă de intrare, voi fi dat în judecată de edituri?

Editurile sunt taximetriștii, Bookster sunt aplicațiile de ride-sharing.

Repet, nu ai cum să te opui tehnologiei și progresului. Nu poți.

Mai mult, imediat ce aflu care sunt editurile alea care susțin această inițiativă, nu mai cumpăr nici o carte de la ei. Și nu, nici măcar nu folosesc bookster, cărțile mi le cumpăr.

P.S: am ales special poza de mai sus, fără vreo legătură cu cărțile.