Am ascultat acum emisiunea ”Avocatul Diavolului” de la Europa Fm, realizată de Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu. O emisiune pe care o recomand cu tărie, este un exemplu de conținut editorial care încă ține oamenii aproape de radio.

Ieri s-a discutat despre inițiativa bisericii ortodoxe de a strânge semnături pentru a modifica constituția și a preciza acolo că familia este compusă dintre un bărbat și o femeie. Pentru a strârpi flagelul homosexual.

Am ascultat argumentele ambilor, atât pro cât și contra. Sunt de acord cu faptul că nu homosexualitatea este cauza scăderii natalității, ci altele sunt motivele, după cum spune CTP aici. La fel de acord sunt cu ce spune Vlad și anume că este perfect normal să se organizeze un referendum în care lumea să își exprime voința și opinia.

Pe de altă parte, ce m-a speriat au fost ascultătorii care au intrat în direct. A fost un domn Georgian, care a spus că este o anomalie relația homosexuală dar e perfect normal sexul anal practicat într-o relație heterosexuală. Ceva de vis. Și cam ăsta e tonul general: să se interzică. Nu ne deranjează, dar suntem împotrivă.

Acum, nu îmi dau seama ce suntem noi, ca națiune. Suntem un stat homofob? Tind să cred că nu, având în vedere că mare parte din generația mea și a celor din apropierea noastră ca vârstă, nu avem nici o problemă cu homosexualii. Sau lesbienele. Aici dimpotrivă, aș adăuga.

Suntem țară creștin ortodoxă practicantă? Atunci, sugerez bisericii ortodoxe să militeze și pentru scrierea în constituție că familia este compusă dintr-un bărbat, o femeie, care trebuie să fie creștini ortodocși. Și toate familiile să meargă, să se înmulțească și să stăpânească planeta.

Sau, după cum a spus CTP, dacă în 5 ani de la căsătorie, cuplul creștin ortodox heterogen, nu face măcar un copil, indiferent de motive, să fie stârpit.

Mi-ar plăcea totuși să văd biserica ortodoxă cum s-ar implica mai mult în educație, în sprijinirea școlilor, creșelor, caselor de bătrâni, spitalelor și orfelinatelor și mai puțin în dormitoarele și casele hetero, homo sau lesbi. Pentru că misiunea creștină nu este asta, de a interzice sau accepta ce e bine și ce nu, ci de a aduce echilibru, cumpăt și liniște. Zic și eu.

Deci, până la urmă ce suntem? Homofobi sau ortodocși practicanți? Eu zic că oameni, întâi de toate.

foto