Citeam dimineață pe Digi24

În Muntenia, Moldova şi Oltenia, doar unul din trei locuitori are canalizare.

Statisticile oficiale arată diferenţe mari între regiunile ţării în privinţa infrastructurii de canalizare. Cel mai mic procent – 33% – al populaţiei care are acces la servicii de canalizare este în regiunea Sud-Muntenia.

De asemenea, în regiunea Nord-Est (care cuprinde şase judeţe din Moldova), 33,6% dintre locuitori trăiesc în locuinţe cu canalizare, iar în Oltenia (regiunea Sud-Vest), procentul este de 35,2%.

La polul opus, în regiunea Bucureşti-Ilfov, 81,3% din populaţie are acces la canalizare, în regiunea Centru (şase judeţe din sudul şi estul Transilvaniei) 57,2% dintre locuitori trăiesc în locuinţe cu canalizare, în timp ce în regiunea Vest (patru judeţe din vestul ţării), procentul este de 54%.

Cam asta e trista realitate cu care ne confruntăm în România. E confirmată de câțiva ani și devine din ce în ce mai clară din an în an. Poate e o coincidență, poate nu, dar regiunile astea votează culoarea roșie dintotdeauna. Nici o dorință de evoluție, nici o trăsărire spre un grad de civilizare, nici un semn de avansare.

România de dincoace de Carpați e complet diferită de ce găsim spre vest. Aici mi se pare că nici măcar nu mai batem pasul pe loc ci regresăm. Dacă ieși din București pe oricare dintre șosele naționale, te iei cu mâinile de cap, fie că mergi spre teleorman, spre oltenia sau moldova.

Case dărăpănate, câmpuri neîngrijite, șosele vai de ele, pline de animale moarte, birturi pline de săteni, care așteaptă relaxat ajutoarele sociale. Nimic care să trădeze vreo intenție de muncă.

În același timp, în ultimele drumuri pe care le-am avut spre vest ( Oradea, Timișoara, Cluj) am putut să văd cumva altă mentalitate, altă realitate, altă abordare a situației. Nu că ar fi o discrepanță uriașă, dar acolo parcă lucrurile avansează un pic.

Să reluăm:

Cel mai mic procent – 33% – al populaţiei care are acces la servicii de canalizare este în regiunea Sud-Muntenia.

Ia căutați și vedeți cine este în regiunea asta. Nu că ar fi alții mai buni, dar pe aici sălășluiește baronul Dragnea, cel care vrea să fie premier.

Între timp, ne preocupă situația pușcăriașilor și condițiile grele de detenție. De parcă cei de acolo au ajuns după gratii pentru merite deosebite în vreun domeniu, nu pentru infracțiuni.