Discutam acum câteva zile cu niște prieteni despre decizii inspirate, pe care le iei fără să le gândești prea mult, instinctiv sau instinctual, îi putem spune cum vrem, care nu par foarte importante sau mărețe, dar care ajung să aibă impact în viața ta.
Și am dat un exemplu personal, despre cum în perioada de lockdown, acum 4 ani, m-am speriat de cât de mult plastic putem face, noi, ca familie, și am decis să trecem pe filtru de apă.
Pe lângă volumul mare de plastic făcut ( duceam, nene, sticle de plastic ca nebunii la reciclat), ajunsese să fie o corvoadă să și car atâta apă, cam 2 baxuri pe săptămână, în medie.
Așa că am avut o decizie de impuls, știam că există niște filtre care se montează la chiuvetă și sunt verificate ca fiind sigure, am comandat pe internet, l-am montat, l-am verificat și aia a fost.
Acum nu mai avem acelasi filtru, inițial, l-am schimbat, dar avem exact același model și acum, 4 ani distanță.
Timp în care am încetat să mai adunăm sticle goale peste sticle goale. La un calcul simplu, cu 2 baxuri de apă pe săptămână, consumate, în medie, am scutit 208 baxuri de apă cărate în casă, adică 1248 de sticle de 2litri pe care nu le-am mai adunat în casă, nu le-am mai strivit și aruncat la colectare selectivă.
Dacă fac un calcul rapid, economic, cu o medie de 3 lei sticla de 2 litri, am scutit cam 3744 de lei fix din schimbarea asta. Mă rog, scădem 300 de lei cele 2 filtre și încă vreo 200, aproximativ, filtrele pe care le-am schimbat o dată la 6-8 luni.
Tot rămân 3244. Din banii ăștia, la un calcul simplu, îți poți lua un telefon nou sau îți poți face un city break sau îți poți plăti niște cursuri de specializare în ceva.
Dacă mă întrebi acum, a fost una din cele mai bune decizii pe care le-am luat în ultimii 5 ani, aparent un pas mic pentru om, dar mare pentru umanitate. Ca ne-a ajutat să scăpăm de plastic, să scădem costuri, să fim mai liberi și să nu mai stăm cu grija că „trebuie să luam apă!”.
In funcție de perioada vieții în care te afli, poți da perspective diferite asupra alegerilor din viață și cum alegi la un moment dat să acționezi. Probabil la 20 de ani nu-mi păsa atât de mult despre cât plastic fac și produc și, cu atât mai mult, nu aveam calcule și rațiuni economice în spatele deciziilor mele.
Acum sunt mult mai preocupat de optimizarea cheltuielilor și folosit în mod mai deștept banii și resursele. De exemplu, dacă aș renunța mâine la fumat, aș continua să pun deoparte 24 de lei/zi, banii aferenți unui pachet, doar ca să îmi permit Ferrari-ul din bancul celebru cu nefumătorul.
Pentru că sunt bani pe care oricum îi am bugetați către o cheltuială fixă, nu aș schimba cheltuiala, aș modifica doar destinația și aș face un depozit sau un cont de economii unde să virez banii.
Și dacă tot vorbim de produse financiare, la BCR ai ofertă limitată cu dobândă de 6.7% pentru depozitele în lei, pe o perioadă de 5 luni, probabil cea mai bună ofertă din piață, în momentul ăsta, la depozitele de la termen. Trust me, știu exact despre ce vorbesc, fiind direct interesat de subiect.
Mai mult de atât, tot la BCR au și un concurs cu premii pentru cei care le calcă pragul zilele astea, concurs în care se pot câștiga peste 2.600 de premii, dintre care cele mai mari: 100 de smartphone-uri, 500 de fonduri de urgență de câte 2.000 de lei, 5 bucătării IKEA complet echipate și 2 studiouri la mare. Premiile sunt oferite săptămânal și lunar.
O decizie simplă, menită să ne facă viața mai ușoară, care vine la pachet și cu alte avantaje.
Nu e greu să fii un pic inteligent financiar, trebuie doar să vrei și să faci primul pas în direcția aia. De obicei, primul pas începe cu documentarea despre subiect.
Photo by AbsolutVision on Unsplash