Am putea pica în capcana aia cu „capra vecinului”. Sau am putea crede că suntem obsedați să nu ne tragă curentul.

Unii dintre noi ar putea cădea în păcat și ar spune că cea mai mare obsesie a noastră, a românilor este femeia altuia. Nimic mai fals.

Obsesia noastră națională, ca popor și ca națiune, este să știm cât câștigă ăia de lângă noi. În principal sportivii. Da, sportivii ăia de care ne aducem aminte când câștigă vreunul câte ceva, ăia de nu știm să-i recunoaștem pe stradă.

După anunțul veștii că unul de-ai noștri a făcut o performanță, nu durează 24 de ore până apare un articol prin gazetele electronice sau tipărite în care suntem anunțați cu cât s-au îmbogățit indivizii în cauză.

Azi aflăm despre fetele de la spadă, dar și despre Tecău și Mergea.

obsesie

În restul timpului, nimeni nu întreabă cam cu cât se face performanța. Care sunt costurile, nu numai în bani. Ci și în sacrificii, lacrimi, efort, condiții vitrege și altele. Și altele. Pentru că din păcate, sacrificiile intră la „și altele”.

Să știe lumea cât câștigă, dă-i naibii de îmbuibați. Sunt români, e datoria lor să ne facă mândri și e datoria noastră să știm cu cât îi plătim.

În rest, numai de bine. Succes românilor de la Rio. Și cu medalii, și fără medalii, să fiți mândi că sunteți acolo! Că noi suntem de voi!

 

obsesie via dreamstime