A apărut ieri noua grilă de comisioane şi tarife aplicate ce vor fi percepute de băncile de pe la noi în viitor. Bineînţeles că mai mari decât cele de acum. Ce mi-a atras atenţia a fost motivarea creşterii: recuperarea pierderilor cauzate de creditele neperformante. Detalii aici.

Mi se pare absolut firesc să măreşti comisioanele şi taxele de administrare ale conturilor pentru a acoperi nişte găuri cauzate de incompetenţă şi avarism. Şi cum nu prea poţi recupera nimic de la cei care au credite neperformante, încerci să tragi cât de tare poţi pe cei care încă au încredere în tine şi îşi lasă banii în cont. Luăm de unde putem, de unde este, numai să ne fie nouă bine. Nu s-ar fi gândit nimeni la consecinţe în momentul în care se dădeau credite aproape la liber, era doar o perioadă de boom economic, numai bună de exploatat, având în vedere profilul accentuat de consumator al românilor.

Nici măcar haiducie nu se poate numi măsura asta, pentru că banii luaţi pentru administrare nu ajung la săraci, ci tot în visteriile băncilor.

Oricum, cele mai aberante comisioane dintre toate cele de pe piaţă mi se par ăla de la BCR pentru depunere de numerar în contul altei persoane şi cel de la ING, pentru depunerea de numerar la casierie. De vis.

Între timp,  keep calm and trust in banks