Lacunele sistemului de stat

Articol din categoria: economics

Cum de fel sunt mai curios ca o pisica, zilele trecute mă apuc să caut cam care este costul pe care statul îl suporta pentru fiecare deţinut cazat în penitenciarele din România. Şi am aflat: 2400 de lei pe lună.
După asta, mă apuc să caut şi care mai este alocaţia pentru un elev de şcoala generală sau liceu. Aflu că e 42 de lei. Ce-i drept, s-a cam mărit de pe vremea când eram eu liceean. Atunci era 20 de lei. Dublu şi ceva reprezintă o creştere substanţiala, având în vedere că de ceva ani ne confruntăm cu o criză care pare să nu aibă rezolvare.

Revenind la primul aspect, mă gândesc intrigat de unde vin acei 2400 de lei cheltuiţi în fiecare lună cu un deţinut. E simplu, de la bugetul de stat, adică din banii contribuabililor, mai exact, din taxele şi impozitele pe care le platim noi lună de lună.  Rezumat mai simplu, dacă omori, violezi, furi sau mai ştiu eu ce faci,  noi cetăţenii te recompensăm cu cazare şi  mâncare pe toată durata detenţiei tale.
Asta în condiţiile în care pe şosele găsim numai hoituri de animale moarte, când iarna ne ia prin surprindere avem drumuri şi străzi impracticabile şi când sunt localităţi afectate de diverse calamităţi apelăm la jandarmi, jandarmi carora cineva a considerat că trebuie să le taie 25% din salariu. Dar puşcăriaşii o pot duce bine merci, fără a fi nevoiţi să ridice un pai. Un fel de premiu pentru fapta comisă.

Nu investim mai mult în educaţie sau sănătate dar nu cerem nimic în schimb celor de după gratii.

Numai mie îmi scapă ceva din toată ecuaţia asta?

0 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    sa stii ca, daca dai in cap cuiva, ai scapat de griji. daca muncesti cinstit trebuie sa platesti CAS-ul ala degeaba, dar daca esti la puscarie, ai parte de asistenta medicala gratis, ca doar sunt o gramada de fraieri care iti platesc cazarea, masa, apa, caldura, hainele…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.