Nici treaba cu vârsta de pensionare nu e tocmai corectă

Articol din categoria: andreiu

Am trecut zilele trecute pe la ANAF și mă uitam la lipsa totală de implicare/chef/muncă a celor de acolo. Funcționarilor din instituțiile publice pur și simplu le curge lenea pe nas, nu se consumă pentru nimic, stau acolo pur și simplu la trecerea timpului. Fără răspundere, fără obiective, fără vreun element perturbator, toată viața lor.

Apoi am fost să iau copilul de la creșă și mă uitam la fetele care se ocupă de copiii de acolo. Câtă bătaie de cap, cât de dificil e să ai grijă de copii, să nu își scoată ochii, să nu își rupă capetele pe acolo, ba, mai mult, să faci și activități cu ei, să învețe niște chestii, să nu treacă pe acolo ca gâsca prin apă.

Înainte de orice discuție, cei care n-au copii, nu au lucrat cu copii sau n-au făcut babysitting măcar pentru 24 de ore, nu au ce comenta, ca să fim înțeleși din start.

Apoi mă gândeam la alte categorii profesionale, care implică volum mare de stres. Medicină, educație, chestii care te consumă psihic de-a lungul vieții.

Mi se pare total nedrept ca o educatoare să aibă aceeași vârstă de pensionare cu o tanti de la anaf, care toată viața nu a făcut decât să ceară dosar cu șină. 30 de ani de avut grijă de copii s-ar putea să te termine infinit mai mult decât 30 de ani de ghișeu.

Și aici nu mai e discuția privat vs stat, vorbim de oameni stat / stat. Că la creșe/grădinițe e la fel și la stat și la privat, ca nivel de muncă. Și nu avem anaf privat, din păcate.

Bine, știu că sunt foarte multe greșite în țara asta, dar și asta ar fi un subiect de luat în seamă.

13 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Buna ziua! Am citit articolul d-voastra si sunt de acord cu observatiile facute, in privinta varstei de pensionare.Am fost invatatoare si m- am pensionat anul acesta, dupa 42 de ani de munca , cu o pensie de 1457lei. Este o uzura extrem de mare in invatamant, daca vrei sa ti faci meseria cum trebuie.De aceea, cadrele didactice ar trebui pensionate mult mai devreme decat alte categorii sociale , dar sa aiba si o pensie decenta!!! Multumesc pentru articol! Sunt in asentimentul d- voastra!!!

 2. #2 Comentariu nou

  Cam din cauza asta am renuntat eu la modulul pedagogic optional in facultate. Viitorul in care as fi fost profesor de fizica la 6-12 nu era de mine.

 3. #3 Comentariu nou

  propun pensii speciale pentru cadrele didactice, cu pensionare la 25 de ani vechime sau 50 de ani varsta.

 4. #4 Comentariu nou

  Ca peste tot, lucrurile sunt relative. Tanti care, asa cum crede lumea, doar cere un dosar cu sina, de fapt nu face doar asta, ci in marea majoritate a cazurilor si avizeaza sau verifica actele respective.
  Daca are o zi mai putin buna si nu verifica bine poate sa pateasca orice – de la sanctiune disciplinara la dat afara sau la dosar penal.
  Un educator/invatator/profesor daca are o zi sau o sapatamana mai putin buna asta e, preda mai putin mai da o lucrare de control etc, fara a avea consecinte imediate.
  De asta zic ca nu e bine sa absolutizam – adica in invatamant nu sunt doar dascalii ( cum se spune in general) care ne-au invatat carte, si acolo sunt destui care nu isi fac treaba, iar la Anaf sau alte institutii nu sunt doar functionare acre si plictisite sunt si oameni care isi fac treaba.

 5. #5 Comentariu nou

  …lucrez in ANAF in zona de IT!
  Sunt de acord…ca unele persoane care lucreaza cu publicul au o stare de lehamite …dar am vazut cu ochii mei cand vine X cu o cerere..indiferent ce fel si incepe sa isi bage si sa scoata de iti fute ziua! Sa stai asa 6 ore!
  Incet incet iti platesti ce ai pe ghiseu sau prin spv asa ca se intra pe un fagas normal!
  Dar da bine sa genereralizezi asa..ca na..toti angajatii de la stat sunt platiti si din banii tai…nu?
  Nu ridica in slavi pe restu’ !
  Am exemple negative din toate domeniile indiferent …de stat sau privat!
  Tine de om cum isi face meseria!
  Duci copilul la o gradinita privata si ti-l bat alea de il capiaza!
  In fine!

  PS.
  Sunt in pauza de masa…ca am avut multe situatii de rezolvat in multe AF-uri ca a fost inchidere de luna…si au dormit oamenii pe la servici!

  • #6 Comentariu nou

   bai, problema e a voastra, interna, pentru ca nimeni de acolo nu s-a rasculat vreodata pentru conditii de munca. pe tine te inteleg, ca ai de lucrat cu cacaturi care nu se gasesc nici la antipa. gen dischete si mouse cu bila. dar e o problema grava de eficienta si responsabilitate, cel putin la front desk, unde 3 oameni fac munca unuia

  • #7 Comentariu nou

   ….asta cu dischete si mouse cu bila…bati campii!
   Acum nu avem ultima ultima versiune de Oracle dar la servere si capacitati de stocare si cam ce vrei tu de 2-3 ani…hai calca-ti pe mandrie si vino o data sa bem o cafea…sunt lucruri pozitive care se fac in house..si sa stii ca functioneaza!
   Altele la care participa consultanti care la doua vorbe iti baga un citat in engleza si merge ca o pla..asta daca merge!
   Adresa mea este reala…scrie-mi si ne vedem in zona Unirii la centrul de calcul si discutam sa intelegi! Este o munca imensa din spate care sa ajute pe cel de la ghiseu…si cand intra cateva mii de utilizatori simultan sa foloseasca SPV-ul si cade in nas si multe altele si gasit solutii…nu e chiar gluma!

  • #8 Comentariu nou

   bai, eu la anaf sector6 nu îmi puteam depune declarații decat daca veneam cu ele pe dischetă, nu bate nimeni nici un camp

  • #9 Comentariu nou

   …acum cati ani?
   Toti am avut Nokia 3310 dar na…mai evoluam!
   Din 2010 cel putin nu se mai duc declaratii pe dischete!
   Declaratiile se incarca pe portal…asa ca…hai sa vedem echilibrat totul! Nimic si nimeni nu este perfect dar …fara sa comentez partea de bussines …in spate se lucreaza sa iasa lucrurile bine!

   Cu stima!

  • #10 Comentariu nou

   anul trecut, in 2017, trebuia sa ma duc cu ele pe discheta. ma duceam cu ele pe stick si era un PC acolo unde le transferam pe discheta, pentru ca nu puteam sa le depun de pe stick. nu vorbesc din carti, vorbesc din realitate

  • #11 Comentariu nou

   ….pai e vina ta!
   Puteai sa iti faci certificat digital…costa e drept 50€ si depui de acasa sau de pe o insula declaratiile frumos si elegant fara sa dramatizam…ah ANAF etc!

  • #12 Comentariu nou

   expirase mizeria aia si dureaza 14 zile pana e gata, ca nu imi face placere sa interactionez cu tehnologia anilor 80

  • #13 Comentariu nou

   ….ce sa zici si tu!
   Daca este cineva de vina e calul mov de pe pereti!:)
   Succes la articole obiective 😉

   Toate cele bune!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.