Am avut ocazia la începutul lunii august să merg la Marele Premiu de la Brno ( Cehia) de MotoGP. Simpatizez cu sportul ăsta de mulți ani, îl consider mult mai spectaculos decât F1, inclusiv la clasele inferioare, Moto3 și Moto2.

Nu știam exact la ce să mă aștept când am plecat spre Cehia, doar auzisem pe la alții cum a fost, fie la GP fie la F1. Noi am plecat gașcă din România și am ajuns la Brno de joi, când încă erau pregătiri pentru cursă și oamenii încă montau chestii pe acolo.

În primul rând m-a surprins desfășurarea de forțe. Sute de camioane, toate aliniate la linie, zeci de spații de „hospitality” ale echipelor, sute de oameni din echipe care forfoteau pe lângă circuit.

Noi am stat la standul celor de la MarcVDS, echipă care aleargă în Moto3, Moto2 și MotoGP. La GP nu stă extraordinar, având piloți noi, dar la 2 și 3 se mișcă chiar ok. La Moto2 aleargă pentru ei Alex Marquez, fratele campionului mondial de la GP, Marc.

Am stat atât de aproape de echipă, încât am fost acolo, chiar la boxe, între mecanici și piloți. Fascinantă lume, super multă disciplină și super multă tehnologie. Fiecare știa în orice moment ce are de făcut, iar partea de analiză în timp real era dusă la un nivel de neconceput pentru noi. Vorbim de o echipă care nu aleargă în top 5 MotoGP, da? Nu vreau să mă gândesc cum e în boxele lui Marquez, Rossi sau Lorenzo.

Am avut ocazia să merg și la un Pit Line Walking, adică acces pe linia boxelor, în pauzele dintre free practice și calificări, când echipele scot motoarele la expoziție, unii le mai și pornesc și turează.

O atmosferă foarte mișto să stai acolo, aproape de echipă.

Partea a doua cea mai mișto este atmosfera dintre oameni, de lângă publicul spectator. Un adevărat festival. Corturi, rulote, oameni costumați, oameni echipați cu tricourile favoriților, bannere, fumigene ( nu prea legale, dar tolerate), super nebunie. O atmosferă fantastică, incredibil cum vedeai la bere oameni care purtau 46 și 93, la aceeași masă. Nici o treabă cu nimic.

Mai mult de 100.000 de oameni participă la Brno în fiecare an, la cursa de MotoGP. Fiind în centrul europei este ușor de ajuns acolo cam de peste tot și prețurile nu sunt deloc obscene. Eu am lăsat 100 de euro pentru o geacă pentru kiddo, două tricouri de copil și un tricou pentru mine, plus niște suveniruri, gen magneți și brelocuri. O bere era cam 2 euro, un burger la fel, nimic de speriat.

Merită? Cu siguranță.

Aș mai merge? Oricând.

Mă voi mai duce? Da, dar să se facă fiică-mea un pic mai mare, să înțeleagă și ea experiența, pentru că e super mișto de făcut și în familie, nu doar cu băieții.

 

Participarea la MotoGP Brno a fost făcută la invitația celor de la E-nergia Gas and Power România, un player care tocmai a intrat în piața energiei românești.