De când îl posedăm pe micul monstru ne dăm pe diverse grupuri de alienați proprietari și iubitori de câini care aparțin rasei de bulldog francez. Am mai scris despre ei și despre grupuri, cred cu tărie că la 80% dintre oamenii de acolo ar trebui să li se confiște buletinul și să nu mai fie lăsați să iasă nesupravegheați pe stradă, dar nu despre asta e vorba în text.

Revenind, unul dintre cele mai disputate subiecte între stăpânii de câini este puritatea, pedigree-ul, standardul. Să fie în standard câinele, să aibă cel mai bun pedigree, să corespundă cel mai bine standardelor. Pentru că atât înțeleg ei din creșterea unui animal de companie, să fie într-un standard cât mai bun.

Bașca, se apucă să boicoteze crescătorii (mă rog, ăia care au câte un pui de vânzare după ce le fată cățeaua), că strică rasa, că nu ar trebui să poată vinde și așa mai departe. Un comentariu care m-a amuzat foarte tare azi. O să blurez numele, din motive lesne de înțeles:

french bulldog

Deci da, de ce să luăm ca etalon Franța doar pentru că rasa se numește bulldog francez? Nu nene, trebuie să fie câinele perfect, așa cum îl vrem noi, ceilalți câini care nu se încadrează în tipar ar trebui să dispară, să rămânem noi cu rasa pură.

Ca paranteză, urecheatul din posesie are genă de Boston Terrier și suntem atât de marcați de faptul ăsta încât îl luăm cu noi peste tot, să-l facem de râs că nu e rasă pură. Fuck it, e un câine pe care îl iubim, care (sper) ne iubește și cam atât.

Așadar, la fel ca peste tot, dacă vă luați un câine, nu intrați pe grupurile dedicate rasei, nu încercați să faceți conexiuni și să schimbați impresii cu oamenii de acolo. Veți da doar de naziști canini, care urlă pentru puritatea rasei. Ei fiind tot ăia care atunci când câinele e blonav întreabă pe facebook ce ar putea avea și cum să-i trateze, ideea de veterinar fiind exclusă din start.

Dacă vrei să îți iei un câine, întâi vorbește cu cineva care are și în care te încrezi că nu bate câmpii. Întreabă-l cât mai mult, află cât mai multe informații despre rasă, comportament, adaptabilitate, necesitate de întreținere, probleme, sensibilități. Dacă tot îl mai vrei, mergi și cumpără-l. De unde vrei tu, atâta vreme cât câinele e sănătos și voios. Cu sau fără pedigree, că nici noi nu suntem cu toții arieni și sălășluim bine merci pe planetă.