Primit de la un prieten posesor de badge care avea nevoie de un spațiu de scriere:

 

Da, iată, a sosit momentul ca noi, cei din multinaționale să spunem adevărul: ele ne-au scos în stradă! Antena 3, Răitaru TV, Țuțuianu și restul pot să jubileze fiindcă au spus adevărul: multinaționalele ne-au scos în stradă! Dar înainte să deschideți dopul de la Moet (că Piper Heidsieck este prea greu de pronunțat pentru culți ca voi) – iar dacă l-ați deschis îndesați-l înapoi – vreau să știți că au făcut-o fără niciun fel de apel. Mai mult cele mai multe multinaționale au trimis mesaje interne angajaților să stea în siguranță și să nu își riște viața și sănătatea. Nu dragii mei, nu management-ul ne-a scos în stradă, ci total alte lucruri pe care vi le voi detalia pentru a le înțelege mai bine.

 

În primul rând marea majoritate a multinaționalelor au un cod de conduită. Cod de conduită care adresează toate păcatele umane și care sunt astfel construite încât angajatul nu doar să le învețe ci și să le aplice în viața de zi cu zi. Dincolo de cursurile de anticorupție și bune practici există audituri, examinări trimestriale, verificări interne și un motor foarte simplu și ușor de dat în gât pe cei care fac mizerii. Motor extrem de eficient dealtfel – am cunoscut un manager care după ce s-a dus cu gagica prin ceva locații exotice „în scop de lucru” a dispărut din companie efectiv fără niciun fel de preaviz sau discuții. Puff, he was gone! Gen o chestie de câteva ore…

 

În al doilea rând multinaționalele lucrează foarte mult cu oamenii. Există noțiuni precum performance review, ședințe de analiză a rezultatelor, monitorizare a indicatorilor de satisfacție a angajaților. Fiecare angajat de obicei își cunoaște bine impactul pe care îl are în interiorul organizației și teoretic (de multe ori și practic) performanțele sale îi sunt recunoscute, apreciate și răsplătite. Da, și în aceste medii există oameni care încearcă să fenteze sistemul și care uneori îl fentează ajungând în poziții de conducere de unde fac doar tâmpenii. Dar vom vorbi despre imperfecțiunile multinaționalelor imediat.

 

În al treilea rând fiecare multinațională are un program de Corporate Social Responsibility (CSR) și programe de voluntariat pentru angajați. Angajații primesc zile libere ca să facă chestii – să ajute la construcția unor case pentru nevoiași, să vorbească elevilor și studenților, să facă curat în oraș, să ajute la un cămin de bătrâni sau la orfelinate etc. Angajații ies astfel din bula lor și se implică în viața comunității creând un impact și pentru comunitate dar și pentru ei.

 

Multinaționalele nu sunt însă organisme perfecte și exact acesta este motivul al patrulea pentru care noi ieșim în stradă. Și în multinaționale îi regăsim pe Dragnea, pe Grindeanu, pe Fenechiu, pe Boc, pe Blaga, pe Băsescu, pe Iliescu și multe alte caractere similare din viața politică românească. Și aici găsim lingușitori, mercenari, escroci, țepari, obsedați sexual, nebuni, perverși și fel de fel de alte persoane toxice. Și aici viața este nedreaptă și nu întotdeauna cel merituos capătă recunoaștere ci cel care a jucat mai bine politic și a convins managerii că merită atenție și promovare. Și aici dăm de pițipoance ce se lipesc de perete și dau capul pe spate când vine un șefuleț mai relevant ce le-ar putea ajuta să promoveze. Diferența este însă că la un moment dat acestor personaje li se înfundă. Cu cât ajungi mai sus cu atât este mai greu să demonstrezi ceva – dacă ești incompetent firma va pierde rapid bani din cauza ta. Și există două opțiuni: sau intră firma în faliment sau ești zburat. Și acționarii aici au un cuvânt de spus.

 

Din aceste patru motive practic lumea iese în stradă. Angajații multinaționalelor trăiesc după niște principii ce nu le permit să fure, să dea țeapă, să fenteze proceduri, să facă combinații și în general mizerii. Da, cu toții știm pe câțiva care fentează sistemul dar de obicei li se înfundă la un moment dat. Și li se înfundă repede. Angajații multinaționalelor au învățat să le pese de cei din jur și de cei din comunitate. Au învățat să trăiască după niște reguli ce nu le-au făcut multinaționalele ci au fost făcute acum multe mii de ani și care se regăsesc în toate cărțile religioase ale tuturor națiilor de pe Pământ. Angajații multinaționalelor au învățat că vocea lor este auzită, înțeleasă și mai ales relevantă – feedback-ul lor este luat în seamă căci dacă nu este luat în seamă indicatorii interni se duc dracului și odată cu ei cheful de muncă, oamenii buni și implicit profitul organizației. Angajații multinaționalelor au învățat să muncească în echipă, să nu se lase pradă mizeriilor și să își urmărească cu tenacitate idealurile.


De aceea da, multinaționalele ne-au scos în stradă. Nesimțiților!

Și da. Sunt printre fericiții care au prieteni și frumoși și deștepți