Una cu moralitatea învățată la orele de religie

Articol din categoria: ca la noi

Tot văd că se agită spiritele cu orele de religie în școli. Pe mine mă fascinează cum, în anul 2015, când omenirea a trimis un robot pe Marte noi încă nu vrem să ieșim din mileniul I și batem apa în piuă cu religia.

Revenind, văd că unul din lait-motivele propagandei desfășurată pentru predarea orelor de religie este moralitatea și formarea în spiritul și litera corectitudinii și respectului pentru aproapele nostru.

Acum, să vă spun cam când m-am convins eu câtă moralitate zace în iluștrii prelați, care vin și predau religia prin școli.

Dintr-un eveniment nefericit, maică-mea a murit cu o săptămână să intru eu în clasa 1. Mai precis pe 6 septembrie, școala începând pe 15. Clasa 1. Am nimerit la o învățătoare tânără, prima generație de copii pe care o avea la clasă.

Prin semestrul doi ce credeți că îi spune preotul (profesorul de religie de la clasă) tatălui meu: ”de ce nu încearcă ceva cu învățătoarea, că e tânără, frumoasă și ar merge așa un pic”. Atât de moral era preotul și cam asta ne putea învăța el despre moralitate pe noi. Un lup moralist în sutană, ca foarte mulți alții, începând cu prea fericitul.

Cam asta cu moralitatea. Apoi, dacă mai punem și restul de cazuri în care preoții refuză înmormântări, botezuri sau cununii dacă nu cotizezi cât trebuie (cazurile astea fiind excedentare excepțiilor de buni samariteni, suntem de acord, da?) de ce aș fi eu de acord să fie reintrodusă religia?

Da, aș fi perfect de acord cu niște ore de istoria religiilor, de dogme, diferențe și deosebiri dintre culte. Asta da, ajută la cultura generală.

Zice foarte bine Eftimie aici că toată tevatura asta s-a creat pentru că trebuiesc adunați 10.000 de lichele de pe străzi și aduși la ore să predea.

0 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Total de acord cu tine, dar nu sunt toți o apă și un pământ. Toți profesorii de religie pe care i-am avut până acum s-au dovedit a fi oameni de treabă care au lăsat-o moale cu termeni religioși și au discutat cu noi orice, absolut orice. Problema nu este ora de religie, problema este că sunt multe mizerii licențiate să o predea și nu se face nimic în legătură cu ei atunci când există plângeri la adresa lor.

 2. #2 Comentariu nou

  Păi şi a încercat? Nu ne lăsa aşa, Andrei…

  • #3 Comentariu nou

   a incercat o usoara agresiune verbala asupra popii

 3. #4 Comentariu nou

  Tata a murit pe 6 septembrie, pe 15 începeam școala. Eu intram în clasa a noua, soră-mea, într-a patra. Profesorul meu de religie, preot, s-a oferit s-o consoleze pe mama. Ea l-a refuzat. După aia, sfinția sa m-a boscorodit pe mine un an întreg. Vezi doamne, trebuia să vin cu broboadă de doliu pe cap, la școală. Și câțe și mai câte.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.