De vreo 2 ani, suntem câțiva nebuni care ne ambiționăm să nu petrecem nici un weekend în oraș, mai precis în București. De multe ori ne iese să fugim vineri-luni, dar mai sunt și momente în care suntem prinși și nu ne iese. In fine, nu asta e important.

În evadările noastre am văzut tot felul de orașe, comune sau stațiuni, suficiente cât să ne putem da seama că gradul de civilizație al lor este ușor de identificat, după un singur element diferențiator: coșurile de gunoi de pe străzi. 

Ieri am fost în Brașov, unde am umblat vreo 300 de metri după un coș de gunoi, unde să arunc punga cu dejecții ale câinelui. Nu am găsit nici unul, d-ala de stâlp, ci doar 3 tomberoane mari, alea de selecție pentru reciclare.

Aici e cheia, deși lipsesc coșurile de gunoi, orașul este curat, semn că oamenii de acolo aleg să poarte în mână gunoiul sute de metri în loc să îi dea drumul pe jos.

Să nu mai spun și de lipsa toaletelor publice, care este o problemă națională. În București, cel puțin, nu știu decât la metrou Victoriei și Unirii de toalete, în rest, dacă te prinde pârdalnicul la suprafață, e nasoală treaba.

 

trash via shutterstock