Masacrarea cuvantului "proiect"

Articol din categoria: andreiu

Definitia gasita in dexonline este urmatoarea:

PROIÉCT, proiecte, s. n. 1. Plan sau intenție de a întreprinde ceva, de a organiza, de a face un lucru. 2. Prima formă a unui plan (economic, social, financiar etc.), care urmează să fie discutat și aprobat pentru a primi un caracter oficial și a fi pus în aplicare. ◊Proiect de lege = text provizoriu al unei legi, care urmează să fie supus dezbaterii organului legiuitor (și opiniei publice). 3. Lucrare tehnică întocmită pe baza unei teme date, care cuprinde calculele tehnico-economice, desenele, instrucțiunile etc. necesare executării unei construcții, unei mașini etc. ◊ Proiect de diplomă = lucrare cu caracter tehnic, aplicativ, pe baza căreia studenții institutelor politehnice, institutelor de arhitectură etc. obțin diploma la sfârșitul studiilor.

Numai ca si cuvantul proiect, ca si multe altele a inceput sa fie folosit in exces si in necunostinta de cauza. Adica aiurea. Ma apuca sila cand aud ca toata lumea face proiecte: la facultate, la job, la scara blocului, la tras apa de la baie, la jucat fotbal sau la construit poteci se fac proiecte. Nu se mai poate intampla nimic fara un proiect si eventual un project manager. Numai ca, cele mai multe proiecte nu au o aplicabilitate in practica ceea ce le retrogradeaza la sensul de drept si anume eseu, plan sau pur si simplu compediu. Nu poti sa numesti proiect o lucrare despre literatura. Nu proiectezi nimic nou, doar iti expui un punct de vedere, de obicei pe cel care vrea sa-l citeasca profesorul, dar asta e alta poveste.

Cu atat mai mult ma intriga folosirea cuvantului asta cand vad ca toti se ridica cu pretentii si spun ca nu se implica in ceva fara sa vada un proiect intocmit asupra chestiunii in cauza, intr-un mediu foarte volatil cu o cultura de gandire strategica putin spre deloc dezvoltata. Poti face astazi un proiect pe care sa primesti acordul, ca peste o luna sa te trezesti ca cineva se hotaraste sa il opreasca daca nu apar rezultate imediate. Si stim bine ca rezultatele nu vin peste noapte. Aici mai intervine si arta negocierii dar are o pondere destul de mica. Suntem ahtiati dupa rezultate imediate. Daca un proiect aprobat azi nu incepe sa produca bani de ieri e de doi bani si trebuie oprit.

Ma amuza copios astia de la fotbal, care spun in fiecare an ca echipa X are un proiect de viitor si asteapta rezultate peste 2-3 ani. Ghici ce? Daca isi ia 3 batai la rand, schimba antrenorul, modifica echipa si s-a dus de suflet proiectul.

Asa ca va rog din inima, aveti un pic de mila fata de cuvantul „proiect” cand va veti gandi sa-l folositi pe viitor. E mic si nu poate riposta, dar il doare, mi-a zis mie.

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    I feel you. :)) Și eu mă amuzam pe tema asta și, când mă întreba cineva ce mai fac, răspundeam natural: „Iaca ce să fac..niște proiecte! Nu asta facem toți?” :))

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.