„din palme să nu te vezi, curajul să nu ți-l pierzi”

E o vorbă a bunică-mii, care e spirituală de fel, care mie îmi place mult, că e despre optimism în cele mai complicate momente.

Am impresia că ni se aplică în zilele astea, când suntem toți carantinați și avem un pic de timp de introspecție.

Pe mine mă bucură cumva pandemia asta pentru că descoperim că românii, produsele românești și companiile românești nu sunt chiar atât de „de căcat” și putem face și noi chestii bune, nu doar alea făcute de branduri în china și vietnam sunt țâță de mâță.

Avem exemplul companiilor românești care s-au mobilizat cum au putut mai bine, unele cu donații, altele cu produs chestii utile sistemului sanitar, altele cu sprijin logistic sau moral, fiecare cu ce a putut sau s-a priceput mai bine.

Poate acum descoperim și ne și ține că produsele de la Farmec sunt chiar ok, că avem producători locali de haine sau de încălțăminte care sunt chiar mai bune decât ce cumpărăm de la corporațiile de fast fashion ( am o pereche de ghete de la Marelbo care refuză să moară după vreo 6 ani), poate mai descoperim că putem produce scobitori, castroane, ustensile de bucătărie și pe la noi, nu doar china are adevărul absolut. Poate mobila fabricată la noi e un pic mai ok decât aia produsă din carton presat prin țările nordice, poate Dacia merita o șansă în fața unui SH de afară, poate muzica românească nu e chiar atât de nașpa în comparație cu muzica străină.

E o ocazie bună să mai strângem un pic rândurile, să ne dăm seama că doar împreună putem fi mai mulți și să convergem spre mai bine, spre prosperitate, spre un pic de suport de turmă și că, la final de zi, prosperitatea alor noștri ar putea însemna prosperitatea noastră.

Să ne purtăm cu mândrie produsele, brandurile, să ne gândim de două ori înainte să ne repezim la ieftin și de import.

E un moment complicat pentru companiile românești, pentru antreprenorii români, pentru cei ce au ales să facă chestii aici, e important să depășim cu toții momentul ăsta, cu bine.

Repet, e o ocazie bună să reconsiderăm traseul consumului un pic și să-l mai deturnăm și pe la noi prin curte.

foto