Perioada asta a demonstrat cât de important este cercetarea, cât de mult contează să avem destui cercetători, destul de bine dotați, antrenați, instruiți și cumva sper să ne reseteze niște sisteme de valori pe care ni le-am creat în ultimii ani.
Așadar, cred că este de la sine înțeles că toată umanitatea se luptă cu un inamic mic, rău și invizibil și pentru care încă nu avem un leac.
Dar, pentru că e loc de un dar, din ce în ce mai multă lume se implică în această bătălie, inclusiv companii. Azi vorbim despre Vodafone, care, la nivel mondial, a pus la bătaie DreamLab, aplicația lor care lupta împotriva cancerului să lupte împotriva COVID.
DreamLab este o aplicație premiată, dezvoltată de către Fundația Vodafone Australia, care oferă oricărui posesor de telefon inteligent o modalitate ușoară de a sprijini cercetarea în domeniul cancerului, în timp ce telefonul său se află la încărcat peste noapte. Acum. în aplicație a fost inclus Corona-AI, un nou proiect care va folosi aceeași tehnologie pentru a ajuta la lupta împotriva răspândirii coronavirusului.
Proiectul Corona-AI unește inteligența artificială și puterea de procesare a telefoanelor inteligente inactive pentru a accelera descoperirea de noi componente antivirale în medicamentele existente și pentru a ajuta identificarea moleculelor antivirale din alimente. Aplicația DreamLab funcționează prin crearea unei rețele de telefoane care alimentează un supercomputer virtual, capabil să proceseze miliarde de calcule. Nicio informație personală nu este descărcată sau procesată de pe dispozitivul utilizatorului în timpul acestui proces.
Cercetătorii estimează că proiectul ar putea accelera accesul la medicamente eficiente și ar permite elaborarea de tratamente adaptate împotriva acestei boli infecțioase.
Proiectul Corona-AI urmărește două direcții:
- Identificarea de medicamente existente și molecule din alimente cu proprietăți anti-virale
- Optimizarea combinațiilor dintre aceste medicamente și molecule alimentare cu proprietăți antivirale pentru o creștere a rezistenței împotriva infecțiilor cu coronavirus
În timp ce o cercetare tradițională ar putea dura ani de zile, abordarea DreamLab, care se bazează pe procesoare mobile și tehnologie cloud, poate reduce drastic timpul necesar pentru a analiza cantitatea uriașă de date existe. Un computer care funcționează 24 de ore pe zi ar avea nevoie de zeci de ani pentru a prelucra datele, în timp ce o rețea de 100.000 de telefoane inteligente care rulează peste noapte ar putea rezolva calculele în doar câteva luni.
În acest moment, aplicația este disponibilă în România, Australia, Italia, Noua Zeelandă, Spania, și Marea Britanie, urmând ca alte țări să se alăture în săptămânile următoare. * DreamLab poate fi descărcată din App Store sau Google Play Store, fiind compatibilă cu sistemele de operare iOS 10 sau mai noi, și cu dispozitivele Android cu „KitKat” v4.4 și ulterioare.
Pentru ca aplicația să funcționeze în limba română, utilizatorii trebuie să aiba telefonul setat pe această limbă înaintea descărcării aplicației. Orice utilizator poate descărca aplicația în mod gratuit, însă, odată instalată, aceasta generează trafic de date.
Vodafone România susține proiectul DreamLab prin acordarea gratuită a traficului de date naționale necesar funcționării aplicației pentru abonații săi. Aplicația nu are acces la informațiile utilizatorilor săi.
Mai multe informații sunt disponibile pe https://fundatia-vodafone.ro/dreamlab/.
Aplicația poate fi descărcată de aici
https://apps.apple.com/ro/app/dreamlab/id1273619275?l=ro
https://play.google.com/store/apps/details?id=au.com.vodafone.dreamlabapp&hl=ro