La începutul acestei luni am fost invitat la fabrica Lay’s pentru a vedea şi a mă convinge singur care este procesul de fabricaţie al chipsurilor. Asta după ce de anul trecut şi anul ăsta am luat parte la toate etapele cultivării şi recoltării cartofilor.

Încă de la intrare te loveşti de safety first. Acces interzis fără bocanci de protecţie, plasa pentru păr, combinizon, şi mască pentru gură. În plus, dacă eşti răcit, stai afară, nu riscă nimeni nimic pentru tine.

fermierii-lays-vizita-fabrica-14

Ajuns în fabrică, începem să refacem drumul cartofilor, de la formă iniţială la chips.  Recepţia cartofilor se face într-un laborator, unde 2 doamne aleg prin sondare un eşantion de 10 kg de cartofi din lotul sosit la fabrică şi îl analizează conform standardelor Lay’s. Dacă e ok, cartofii au unde verde să intre pe linia de producţie.

fermierii-lays-vizita-fabrica-23

De aici intră în diverse containere care îi spală şi curăţă de impurităţi, trec printr-un filtru uman de selecţie iar apoi intră la feliere. Apropo de filtrul uman, erau 3 doamne acolo care selectau cartofii care prezentau defecte cu o precizie de speriat. Aproape că vedeau defectul cartofului chiar dacă acesta era sub cartof.

fermierii-lays-vizita-fabrica-55

Revenind la cartofi. După ce trec de filtrul uman şi de feliere, intră în baia de ulei, unde sunt prăjiţi cam 3 minute (asta e timpul optim pentru a obţine culoarea ideală).

fermierii-lays-vizita-fabrica-77

După ce ies din camera de prăjire, sunt selectate automat! de către un robot chipsurile care prezintă defecte! Adică roboţelul vede şi sufla felia care nu corespunde afară.

De aici, linia merge spre aromare şi mai apoi la ambalare.
Până să părăsească fabrica însă, chipsurile mai au de trecut 2 teste, teste destul de importante pentru că oamenii de aici au drept de veto asupra lotului fabricat.

fermierii-lays-vizita-fabrica-135
Întâi se fac verificări de laborator cu privire la consistenţa chipsului, nivelul de umiditate, de ulei, de sare şi aşa mai departe. Dacă toate valorile astea sunt în parametrii optimi, chipurile sunt analizate de o “comisie” care le apreciază în funcţie de culoare, gust, aspect.

fermierii-lays-vizita-fabrica-230

Ei bine, cele două analize din urmă pot refuza un lot de chipuri dacă nu îndeplinesc standardele. S-a întâmplat ultima oară pe la final de septembrie, când un lot de cartofi nu a corespuns, s-a oprit linia de producţie şi cartofii au trebuit daţi spre reciclare deoarece nu au fost corespunzători.

Eu am un obicei prost; să mănânc cartofi cruzi şi să fur din bucătărie. Nici la fabrică nu m-am putut abţine. 🙂

fermierii-lays-vizita-fabrica-178

foto Dragos Asaftei