Am făcut școala de șoferi pe vremea când mergeai călare pe pterodactili prin Brăila și prin alte orașe mici semafoarele se vedeau doar în filmele americane cu Kojak sau Columbo.

De mai bine de 10 ani conduc în București, care este locul „cu cel mai urât trafic din lume, oribil, îngrozitor”. Eu zic că în București este cea mai bună școală de șoferi pe care o poți face, te disciplinează, te face să fii atent la tot ce în jurul tău, să te încadrezi, să parchezi în poziții imposibile și, cel mai important, SĂ FOLOȘEȘTI TOATE BENZILE de pe stradă.

Nu înțeleg ce cod rutier știu șoferii din provincie pentru că nu am găsit oraș în România unde să fie cineva pe banda 1. Toată lumea pe banda 2. Sau pe banda 2 și 3, acolo unde este cazul. Nimeni pe banda 1. Ba mai mult, se uită și urât de tine dacă te folosești de banda 1 și intri primul în giratoriu.

Codul rutier zice, în continuare, așa:

Art.42.

Când circulaţia se desfăşoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducătorii de vehicule în funcţie de intensitatea traficului şi viteza de deplasare, având obligaţia să revină pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil, dacă aceasta nu este destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane.

De ce nu folosiți fraților, banda 1?

Încă o chestie pe care am observat-o în zona de Moldova Sudică ( Galați, Brăila și Buzău) este o nouă modă între șoferi. O modă pentru care eu aș lua permise, dacă aș fi polițist.

Vine băeatu cu bolidu în spatele tău, se lipește de tine ca timbrul pe scrisoare, stă acolo până are timp să depășească. Și înainte să intre în depășire, nu dă semnal stânga.

Dă FLASH, cu faza lungă! Flash!

Să te orbească sau să te sperie sau să pierzi controlul volanului, dacă ești mai slab de înger sau nu ești călit printre piloții moldoveni.

Care e faza asta cu flashurile? De când a apărut? De unde a apărut? De ce nu este eliminată?

Photo by Nabeel Syed on Unsplash