Săptămâna trecută am petrecut-o aproape în întregime în Dublin ( singurul oraș pentru care aș abandona Bucureștiul), cu prilejiul DMX Dublin, despre care o să povestesc în articolul următor dar și a două vizite speciale. La sediile facebook și Google de acolo.

Cum a fost:

În ordine cronologică, începem cu facebook:

facebook selfie

– probabil cea mai mișto atmosferă de muncă pe care o poți întâlni într-o companie. Toată lumea relaxată, cu zâmbetul pe buze, deschisă la povești. Clădirea e împânzită de anunțuri de campanii de comunicare internă, fiecare etaj al clădirii are propria cafenea iar, din câte am înțeles, în fiecare săptămână se dau petreceri tematice la fiecare dintre ele.

– mi-au mai atras atenția numele sălilor de meeting, care poartă nume de jocuri celebre ( vezi Tetris, Worms, WOW, etc) dar și tonomatele de electronice, de la baterii la tastaturi sau căști. Dacă te apucă dracii, dai cu tastatura de pământ și îți poți lua alta.

tonomat fb

– mai au și un wall offline, unde fiecare om care intră în clădire trebuie să lase un mesaj. Și un perete imens cu lego. Plus fructe peste tot și dulciuri.

wall fb

– în biroul din Irlanda lucrează cam 1000 de oameni care gestionează Europa și nu numai. Mai multe nu am voie să zic.

 

Google now. Sau OK! Google.

google selfie

– un pic mai corporate atmosfera, dar nu radical. Cel puțin nu la modul cu care suntem noi obișnuiți aici.

– probabil cea mai înaltă clădire din Dublin le aparține lor. 13 etaje. De acolo se vede cam tot orașul, cu super vedere către mare. Când e soare și nu ceață, cum am prins noi.

google view

– spații de lucru care te îndeamnă la creativitate, relaxare totală. Vreo 25 de români lucrează acolo, în HQ Goole.

– au o sală foarte mare, Atrium, de prezentări și video, mai mare decât cinematograful din Zalău, au sală de forță, au cafenele peste tot și leagăne.

google leagan

Cele mai mișto două lucruri pe care le-am văzut în cele 2 companii:

1. au ”silent rooms” adică spații unde poți trage un pui de somn dacă simți că îți pică ochii

2. la google au voie să meargă cu animalele de companie la muncă. Chiar am văzut un cățel prin clădire.

 

Long story short, e o experiență foarte mișto să apuci să vezi pentru o oră ce se întâmplă în birourile  unora dintre cele mai mari companii din lume. Cât de relaxați, cât de orientați către simplitate și către utilizatori sunt și cum nimeni nu privește job-ul ca pe o corvoadă.