Impresii despre Iași, de la un bucureștean

Articol din categoria: andreiu

Prima dată am fost în Iași prin 2009 și am stat vreo 12 ore, prea puțin timp ca să-mi pot face o părere clară despre oraș. Am plecat încolo, într-un city-break cu așteptări nu foarte mari, dar cu o doză considerabilă de curiozitate.

Aflasem că orașul se învârte în jurul Palas, un mall destul de mare, dar nimic impresionant, poate e o chestie wow pentru provincie, în București avem mall-uri peste. Și nu e o chestie de mândrie, e vorba că am găsit lucruri mai mișto decât Palas, noi, ca turiști.

Primele chestii care ne-au plăcut au fost orașul, bulevardele mari și aerisite și liniștea și calmul din trafic. Nu prea am auzit claxoane, nu e zumzetul ăsta enervant din București sau, mai nou, din Cluj sau Timișoara.

Având parte de prieteni mișto acolo, o să las mai jos locurile care ne-au plăcut acolo, în ordinea apariției. Și sunt locuri foarte mișto, un fel de listă cu recomandări pentru cei care n-au mai fost în Iași:

  1. Pleiada Boutique Hotel:Singurul hotel de 5 stele din localitate, totul impecabil. De la recepție până la parcare, totul făcut cu bun gust, oameni profesioniști, camere foarte mari și frumoase, amenajate cu tematică și cu o surpriză foarte cool în cameră. Cine va merge acolo, o va descoperi. Plus că au un spa din filme, vedeți poză mai jos.
  2. Beer Zone : o berărie cu beri artizanale, craft, cu o colecție impresionantă pentru un oraș de provincie. De fapt, am găsit beri pe care nu prea le găsești în București. Arată foarte bine, oamenii de la bar super de treabă și e loc numai bun fie de explore and discover, fie de ieșit la povești cu prietenii. ( Salut Mirela, Mădălina și Adrian). Multe beri artizanale din proximitate, Nemțana, Capra și tot așa.
  3. Beer Hub: un pub foarte bun pentru văzut meciuri. Desenat de Bergenbier, am nimerit când nu era nimeni acolo, a fost perfect pentru un meci Romania – Germania la rugby.
  4. Oddity: unul dintre cele mai bune cocktail bars în care am călcat eu vreodată. O sminteală completă, luminile făcute dintr-un bloc operator, cal cu mânere în loc de scaune de bar, cocktail cu bourbon, muștar, ghimbir sau whisky și chilli, trebuie musai încercat.
  5. De mâncat, am dat buzna pe la mall, am băgat noodles, am băgat aripi la pub-ul de la punctul 3, am mâncat senzațional la micul dejun de la Pleiada, ne-am descurcat.

Dincolo de vizitat obiectivele strategice de mai sus, am avut timp, între întâlnirile cu prietenii, să mai facem și chestii care să ne hrănească intelectul. Așa că am ținut musai să mergem la Palatul Culturii și să vizităm cele 4 muzee pe care le găzduiește. Le recomandăm pe toate, cu accent pe Muzeul de Artă, care are și o aplicație foarte mișto, dar și o colecție impresionantă ( cel puțin așa mi-a suflat Maru să zic).

Mie mi-a plăcut la fel de mult și cel de tehnică și științe, mai ales zona de instrumente care redau muzica. Trebuie văzut la fața locului, credeți-mă pe cuvânt.

După muzee ne-am întâlnit și am povestit un pic cu Radu Hrițcu.

Care Radu este soțul Nicoletei, care este fondatoarea și cea vinovată de Cuptorul Moldovencei și Glazurai.

Și am aflat de la el cam cât de complicat e să joci cu standarde ridicate de calitate într-o piață plină de chestii semipreparate, artificiale sau congelate. Gen, ei sparg 1000 de ouă pe zi, consumă cam o tonă de unt pe lună și au toate chestiile făcute mai mult de mână decât automat.

Eu tot aștept să avem Glazurai și în București la un moment dat, că ciocolata lor de casă e dumnezeiesc de bună.

La fel și prăjiturile, cu care ne-am fericit părinții ( unii dădacă de copil, alții dădacă de câine proaspăt ieșit din război). Când ajungeți pe acolo, încercați, musai. Au vreo 4 puncte de desfacere la Cuptor și unul pentru Glazurai, sunt și în Pallas, la intrarea în Auchan.

Am scris ceva. Long story short, ne-a surprins cam tare, ne-a cam plăcut, sigur mai venim.

Anul ăsta ne propunem să mai facem city-breakuri în orașe pe care nu le-am văzut vreodată, din România. De exemplu, Bistrița e o țintă pentru mine. Și Zalău ( dacă o exista). Și Baia Mare, Satu Mare, Suceava și ce-o mai fi. Timp să avem.

Poze de prin Iași.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Salut,

    Dacă vizitezi Suceava, ar fi păcat să nu treci și prin Botoșani.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[instagram-feed feed=1]