Am mai scris aici că cea mai grea parte din toată experiența de părinte este interacțiunea cu sistemul, un sistem greu, căruia i se rupe de tine și care încearcă mai degrabă să te facă să te lipsești decât să te ajute.

Cu precădere vorbim despre sistemul sanitar, care ar trebui să reprezinte un pilon de bază al societății și care este cel mai putred dintre toți.

Apar mereu povești care te fac să ți se ridice părul pe tine. Azi este povestea Magdei Vasiliu, al cărei copil este diagnosticat cu cancer ( brrr) și care povestește diferențele de abordare dintre modul în care este tratat copilul în Italia versus sistemul din România, unde ai nevoie de un teanc de hârtii ca să se miște cineva de pe scaun. Groaznic. Groaznic.

În același timp, vedem cum primul ministru și alte autorități ale domeniului luptă puternic împotriva celor care se opun vaccinării. Sunt perfect de acord cu ei, să fie trași la răspundere cei care nu își vaccinează copilul pentru că au citit ei pe net că e nasol și doctorii să fie dați afară din sistem. Mi-a plăcut și reacția bisericii aici, care a luat atitudine impotriva preoților care propovăduiesc nevaccinarea.

Dar vreunul dintre căpeteniile astea luminate au fost și au căutat vreodată un vaccin pentru copilul lor? Știu oare prin ce lupte trec părinții care vor să își vaccineze copiii și nu găsesc vaccinul? Știu oare că un vaccin care e prevăzut în schema de vaccinare ca fiind gratuit ajunge să coste peste 100 de euro, pentru că trebuie adus pe pile din Ungaria/Austria sau Viena?

Jocul cu măsura dubla trebuie să aibă și repercusiuni. Hai întâi să găsim vaccinuri peste tot, să putem vaccina toți copiii și apoi să trecem la sancțiuni împotriva celor care aleg să nu. Între timp, cred că suntem pasibili de decădere din drepturi foarte mulți dintre părinți, mulți pentru că NU găsesc vaccin pentru copilul lor. Mi se pare un pic de pus carul înaintea boilor.

Și credeți-mă, e cel mai groaznic sentiment să vezi că, din cauza unui sistem bolnav, nu poți face nimic pentru copilul tău, deși ți-ai sacrifica orice.

Trăim în țara în care mori pentru că nu ai dosar cu șină la internare și unde 3 milioane de tâmpiți și câteva sute de politicieni consideră că mai important să reglementăm cine pe cine trebuie să fută ca să poată forma o familie.

În tot timpul ăsta, 9 români emigrează în fiecare oră din țară. Până vor rămâne aici doar ei între ei, cei care dictează problemele importante cu care trebuie să ne ocupăm.

Anger as a gift