Am pornit de la postarea de ieri a Adelei, care se plângea ( și ea) de modul complet nesimțit cu care funcționarii publici aleg să trateze contribuabilii, când ajung la ghișeu. Știu, există și excepții, dar peste 90% dintre oamenii de la ghișeu suferă de superioritate și autosuficiență.

Relația cu cetățeanul pentru ei este un act de sacrificiu suprem, un gest de maximă mărinimie și cetățeanul tot nu știe să aprecieze.

Apropo de asta, a mai observat cineva că poziția aia de la ghișeu e așa, umilitoare pentru cei ce vin să apeleze, pe banii lor, la mila măriei lor? Trebuie să stai ghiocel, să te apleci, să vorbești de jos cu ei prin ferestrele alea micuțe?

Revenind. Aveam ieri un rant mic, cum ar arăta un funcționar d-ăsta, un mic dumnezeu pripășit în funcție, într-o multinațională d-aia cu ritm susținut de muncă. La o companie de audit, să zicem. Sau într-o bancă.

Sau undeva unde să fie mereu sub presiunea obiectivelor, să îl taie transpirația că vine DL și nu e proiectul gata, să tremure când vine evaluarea și nu are obiectivele realizate 100%, să facă prezentări pentru parteneri sau pentru board.

Să fie nevoiți să gândească, să comunice normal cu ceilalți și să-și asume lucrurile de care sunt responsabili. Să nu mai meargă cu plimbat de la un ghișeu la altul, să nu poată refuza munca pe motiv că nu există dosar cu șină.

Să fie aruncați în responsabilitate și asumare, pe scurt. Să cunoască disciplina muncii.

M-aș distra copios să le văd pe toate tănticile și toți acei domni care posedă niște bețe înfipte adânc cum abia atunci vor simți că se sufocă și nu vor mai avea instrumentul represiunii la îndemână. Pentru că la privat dacă te sufoci de muncă, fie ești incompetent, fie nu ai unde să te duci în altă parte la mai bine, din cauza primului motiv.

Eh, cum ar fi?