Moș Fane și zecile de nepoți din cartier

Articol din categoria: andreiu

Eram în vacanța de vară dintre clasele a 9a și a 10a când mi s-a pus pata să îmi iau bicicletă. Rezultate foarte bune nu avusesem la învățătură, dar nici nu mă bătusem la retrogradare, așa că aveam o mică șansă de reușită în negocierile cu fondul monetar al familiei, respectiv tata.

După un pic de parlamentat și promis marea cu sarea, am făcut rost de banii necesari pentru o minunată cursieră Peugeot, care mă poziționa în top 5 cei mai cool băieți din cartier. Doar că atunci începea aventura mea biciclistică, unde aveam să descopăr abc-ul, să aflu că roțile se descentrează, că se mai spart casetele de la butuc, că foile se mai strâmbă, că penele sunt destul de dese la cursiere și tot așa. Evident că aveam nevoie de cineva care să mă ajute, eu fiind la fel de priceput ca un elefant la croșetat sifon.

Așa l-am descoperit pe Moș Fane, mecanicul velo al cartierului, la care mergea toată gașca. Moș Fane era undeva pe la 70 de ani, toată viața reparase biciclete și avea un mic service improvizat acasă. Funcționa pe bancuri și pe mici atenții, ba o sticlă de vin, ba un pachet de țigări, ba o pungă de semințe, prețuri mai mult decât acceptabile pentru noi, la vârsta aia. Ba mai mult, te și învăța ce să faci și cum să repari singuri chestiile minore.

”Pune mâna tată și învață, că după ce eu n-oi mai fi, să mă pomenești și să știi ce ai de făcut, să nu te duci la unu și la altu să te jecmănească”

Și avea dreptate. Și mereu era înconjurat de puștani, de copii, de oameni mai în vârstă sau de părinți care veneau cu bicicletele copiilor la reparat. Mai târziu ne-am dat seama cu toții, abia când l-a doborât o iarnă la pat, că Moș Fane ne repara bicicletele și ne suporta copilăriile doar pentru a se menține activ și a nu se rablagi stând degeaba acasă. Și o făcea cum știa el mai bine: făcându-și meseria profesionist până la capăt. Ceea ce l-a ajutat destul de mult, mai ales că era mereu curtea plină și nu prea avea timp de respiro.

Mi-am amintit de el văzând reclama de mai jos, care încurajează oamenii trecuți de a doua tinerețe să fie activi și să muncească.

Proiectul „Fii activ la orice vârstă!” este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi SYSTEM & NETWORK SOLUTIONS, şi este finantat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013

 

0 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Fain clip, dar mi-e teama ca nu lipsa de activitate a oamenilor ii face sa nu se mai angajeze, ci abordarea firmelor care dupa 50 de ani daca nu mai devreme te considera expirat. Toti avem parinti si vedem ce se intampla, nu ??

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.