E foarte scump să fii mai bun

Articol din categoria: andreiu

Am mai spus undeva că toată partea cu românii și reciclarea este abordată total greșit.
Eu, care reciclez și colectez selectiv, sunt bătut pe cruce dacă arunc cumva sticla în tomberonul de sticlă, dar în pungă de plastic. Nu se face așa ceva, e împotriva bunului simț, trebuie să iau puncte de penalizare cetățenească. Pe drumul meu, punga mea, cumpărată din banii mei.

Vecinul care aruncă gunoi menajer în tomberonul de carton și varsă ciorba pe ghenă nu pățește nimic, că aia e, n-avem ce-i face.

Astea de mai sus ca un exemplu ipotetic, nu am aruncat niciodată sticla cu tot cu sacoșă. Dar ca idee.

A venit perioada bradului de Crăciun. Mă uitam la brazi de plastic sau brazi în ghiveci ( deși e cam loteria aici cu rata de supraviețuire) versus brazi naturali, crescuți în pepinieră, cu scopul de a fi luați acasă și împodobiți.

Am dat pe un brad natural de 1.80m, destul de frumos, 90 de lei.

Un brad de plastic este cam 500, aceeași dimensiune. Unul în ghiveci, cam de 80cm era vreo 350 de lei.

Să nu uităm că, bradul de plastic îți vinde doar o iluzie frumoasă că ești mai prietenos cu natura și de fapt, procesul de fabricație al său a poluat cât 100 de drujbe ambalate la maxim.

Așa că, fiind un copil al tranziției și anilor 90, crescut mulți ani fără brad în casă, o să aleg mereu bradul natural, dar comparația rămâne.
Dacă vrei să fii mai bun, te costă niște bani în plus.

Dacă vrei să mănânci mai bine ( respectiv să nu te îmbolnăvești și să pui presiune pe sistemul de sănătate) trebuie să plătești suplimentar. Vrei blat integral la pizza? 5 lei în plus. Vrei pâine din făină integrală? Plătești în plus.
Apa este mai scumpă decât sucul plin de zahăr sau la același preț cu berea, prin unele cârciumi.

Cumva, oamenii ar trebui încurajați și susținuți ( habar n-am cum, dar poate subvențiile și accizele se dau și sunt calculate total anapoda) pentru a fi mai sustenabili, mai prieteni cu natura, mai orientați spre stil de viață sănătos.

Chestiile astea „bune” nu ar trebui să fie prohibitive uneori. Pentru că un popor mai bolnav este un popor mai costisitor.

Și, ca notă personală, cei care bravează cu cât de prieteni cu natura sunt, cât de sustenabili sunt sau ce amprentă mică de carbon au, de cele mai multe ori bravează aiurea. Din snobism, din neștiință, fac ce face și industria masinilor electrice: suntem buni aici, că nu poluăm, dar poluăm în China cu nemiluita, unde producem mașinile.

7 comentarii Adaugă comentariu

  1. #2 Comentariu nou

    Cred ca bradul de plastic ne tine mult mai mult si economisim bani de la an la altul.

    • #3 Comentariu nou

      da, doar ca e de 5 ori mai scump, polueaza cu draci in fabricatie, dar ne tine mai mult si economisim bani de la an la altul

  2. #4 Comentariu nou

    Să nu uităm de minele de cobalt din Congo (90% din rezervele planetei), deținute de chinezi, desigur, unde sclavia infantilă e la ordinea zilei. 😎
    D-aia vor chinezii electrice cu orice preț, pentru că $$$.

  3. #5 Comentariu nou

    Vechiul brad de plastic l-am tinut vreo 12 ani. Am cumparat altul pentru ca se saturase nevasta-mea de el. Actualul are deja doi ani. Sper sa il tin zece ani, desi nu pare a fi facut la fel de solid ca vechiul. Eu zic ca ies pe plus si la poluare si clar la bani. Plus ca nu o iau razna curatind covoarele de ace.

  4. #6 Comentariu nou

    Cine este atent va observa că boala a ajuns starea de fapt obișnuită. Sănătatea este o opțiune pentru care dacă vrei să o atingi trebuie să depui efort, să ai determinare să te informezi și să lupți. Citeam zilele trecute că introducem în noi peste 200 de chimicale și metale pe zi prin ceea ce bem, ce mâncăm, ce respirăm, ce punem pe corp (machiaje, săpun, șampon, deodorant, vopsea de păr…) ceea ce duce la infertilitate și boli. Probabil cei care consideră că suntem prea mulți pe planetă au motive de bucurie și poate chiar contribuie la toate acestea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[instagram-feed feed=1]