Două lucruri simple din HR

Articol din categoria: andreiu

Dacă aș fi parte dintr-o companie care se chinuie să angajeze un om pe o poziție de 3 ani și nu gasim pe nimeni, sau văd că pleacă și al 4lea om după prima lună de probă aș face următoarele două lucruri simple:

 1. aș întreba colegele de la HR ce concluzii au tras din exit-interview-urile ultimilor 10 oameni care au plecat din companie
 2. aș susține următoarele 3 exit interviews, să vedem de ce pleacă oamenii.

Pentru că nu-i pasă nimănui cu adevărat de interviurile de exit. De la cea mai mică la cea mai mare companie, interviurile de exit sunt doar niște bife de activitate pentru departamentul de HR, se arhivează și se merge mai departe. Am mari dubii că vreun exit interview a schimbat vreun comportament, vreo procedură sau vreun manager bully din vreo companie.
Am și două exemple concrete, un episod trăit de mine și unul de cineva apropiat cu manageri demenți cărora nu li s-a întâmplat nimic.

Dacă mi-ar păsa cu adevărat de ce am turn-over mare pe același post și nu găsim oameni cu lunile, aș fi interesat să aflu de ce. Unde e problema? In job description? Sunt mai multe joburi într-unul singur? Anunțurile au fost publicat pe socialpedia sau pe linkedin? Am încercat să găsim și variante alternative?
Și s-ar rezolva jumătate din problemele cu angajații. Rămân cele cu salariul, condițiile de muncă și altele.

But no one cares! E mai ușor să ne plângem că nu vor românii să muncească!

altă părere pe subiectul asta aici

1 comentariu Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Poveste reala de la un job anterior
  De cand am anuntat ca plec, diversi mangeri si mangerasi pe linie directa au venit sa intrebe „pleci din cauza lui X, nu? ” (X fiind seful meu direct, personaj deosebit de toxic). Si managerii la fel de toxici ca el, toledandu-i comportamentul si incercand sa foloseasca plecarea mea si a altor colegi doar ca sa puna presiune pe ala.
  Si HR ul la fel m-a intrebat „Pleci din cauza lui X?”.

  Toti au primit acelasi raspuns – „nu mai sunt pe aceeasi linie cu mentalitatea companiei”.
  Stiau despre ce e vorba si n-au facut nimic.
  Managerul respectiv cred ca a plecat singur la un moment dat. Cand am inchis usa, am vrut sa las in spate totul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.