potrivit statisticilor, în ultimele două luni ale anului 2019, s-au născut 403 bebeluşi şi au încheiat socotelile cu viaţa nu mai puţin de 827 de oameni • asta înseamnă că, în medie, au murit în jur de 14 oameni pe zi

Știu că nu e de râs, dar nu mă pot abține. De ieri, de când am văzut articolul ăsta scris în cel mai important ziar local, tot asta am în minte.

Imaginea care mă urmărește este coada din Gara de Nord, de la trenurile de duminică, alea care veneau de la Galați/Brăila, cu tineri care așteptau pachet de acasă. Pentru că așa venea mâncarea din zona dunării de jos, pe tren, la mecanic.

Zeci, poate chiar sute de tineri, studenți și absolvenți, la coadă la pachete. În fiecare duminică. La trenul de 6 și la trenul de 9.  Cam o sută de mii mergea pachetul, dacă era mare, cinzecidemii dacă era mai mic.

Mii de absolvenți de la liceu au plecat din Brăila din 90 încoace. Unde au văzut cu ochii. La Galați, la Constanța, la București, la Iași, la Brașov, la Cluj. Chiar și la Oradea sau Timișoara.

Doar absolvenți de liceu. Nu îi mai luăm în calcul și pe cei care au plecat la muncă cinstită prin afara țării.

Nimeni, nici un politician care a condus Brăila din 90 încoace nu s-a întrebat de ce pleacă tinerii și nu se mai întorc. Nu am văzut pe nimeni duminica, în gară, să întrebe tinerii care luau trenurile spre orașele de mai sus, ce i-ar motiva să revină la Brăila.

Dimpotrivă, s-au frecat pe mâini că au plecat ăia care le puteau face probleme și au rămas proștii care să-i voteze.

Nimeni, nici un politician nu s-a gândit cu adevărat să facă ceva să miște lucrurile într-o direcție modernă, europeană, cu perspectivă de viitor care să atragă tinerii înapoi acasă. Nimeni. Ține-i proști și săraci, să ne voteze tot pe noi.

Un oraș cu potențial enorm a ajuns pradă interlopilor, proxeneților și băieților deștepți din politică și agricultură. Și cam atât.

Să sperăm că va veni la un moment dat cineva care nu va calcula doar câte voturi are și de câte mai are nevoie, ca să iasă partidul bine și va lua deciziile care se impun.

Am detaliat aici cum este lăsat să moară, voit. 

Restul populației este deja prea bătrână ca să mai conteze, iar cei tineri par mai degrabă resemnați cu situația.

 

Reîntorcându-ne la primul paragraf, să se calculeze în cât timp va dispărea Brăila, având acum o populație oficială de 180.000 de locuitori, deci, probabil, cam 120.000 reală.

P.S: eu m-aș întoarce? da, dacă aș avea certitudinea că al meu copil va crește într-un oraș normal, civilizat, care să îi ofere toate oportunitățile de care are nevoie, dacă aș găsi un job stabil sau aș găsi un mediu de afaceri care să-mi dea siguranța că pot supraviețui decent acolo.