Dispare Brăila. Ce ne facem?

Articol din categoria: andreiu

potrivit statisticilor, în ultimele două luni ale anului 2019, s-au născut 403 bebeluşi şi au încheiat socotelile cu viaţa nu mai puţin de 827 de oameni • asta înseamnă că, în medie, au murit în jur de 14 oameni pe zi

Știu că nu e de râs, dar nu mă pot abține. De ieri, de când am văzut articolul ăsta scris în cel mai important ziar local, tot asta am în minte.

Imaginea care mă urmărește este coada din Gara de Nord, de la trenurile de duminică, alea care veneau de la Galați/Brăila, cu tineri care așteptau pachet de acasă. Pentru că așa venea mâncarea din zona dunării de jos, pe tren, la mecanic.

Zeci, poate chiar sute de tineri, studenți și absolvenți, la coadă la pachete. În fiecare duminică. La trenul de 6 și la trenul de 9.  Cam o sută de mii mergea pachetul, dacă era mare, cinzecidemii dacă era mai mic.

Mii de absolvenți de la liceu au plecat din Brăila din 90 încoace. Unde au văzut cu ochii. La Galați, la Constanța, la București, la Iași, la Brașov, la Cluj. Chiar și la Oradea sau Timișoara.

Doar absolvenți de liceu. Nu îi mai luăm în calcul și pe cei care au plecat la muncă cinstită prin afara țării.

Nimeni, nici un politician care a condus Brăila din 90 încoace nu s-a întrebat de ce pleacă tinerii și nu se mai întorc. Nu am văzut pe nimeni duminica, în gară, să întrebe tinerii care luau trenurile spre orașele de mai sus, ce i-ar motiva să revină la Brăila.

Dimpotrivă, s-au frecat pe mâini că au plecat ăia care le puteau face probleme și au rămas proștii care să-i voteze.

Nimeni, nici un politician nu s-a gândit cu adevărat să facă ceva să miște lucrurile într-o direcție modernă, europeană, cu perspectivă de viitor care să atragă tinerii înapoi acasă. Nimeni. Ține-i proști și săraci, să ne voteze tot pe noi.

Un oraș cu potențial enorm a ajuns pradă interlopilor, proxeneților și băieților deștepți din politică și agricultură. Și cam atât.

Să sperăm că va veni la un moment dat cineva care nu va calcula doar câte voturi are și de câte mai are nevoie, ca să iasă partidul bine și va lua deciziile care se impun.

Am detaliat aici cum este lăsat să moară, voit. 

Restul populației este deja prea bătrână ca să mai conteze, iar cei tineri par mai degrabă resemnați cu situația.

 

Reîntorcându-ne la primul paragraf, să se calculeze în cât timp va dispărea Brăila, având acum o populație oficială de 180.000 de locuitori, deci, probabil, cam 120.000 reală.

P.S: eu m-aș întoarce? da, dacă aș avea certitudinea că al meu copil va crește într-un oraș normal, civilizat, care să îi ofere toate oportunitățile de care are nevoie, dacă aș găsi un job stabil sau aș găsi un mediu de afaceri care să-mi dea siguranța că pot supraviețui decent acolo.

7 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Orasele mici ofera multe oportunitati pentru cei ce au resure si know-how pentru ca ai mai putina concurenta, costuri mai mici, trafic mult mai putin si tot ce inseamna acte se rezolva mult mai rapid. Dar e foarte probabil sa nu gasesti oameni sa angajezi si ca de obicei peste dificultatile normale de business sa ai si dificultati politice pe care nu le realizezi.

  Cat despre viitor: https://pressone.ro/romania-de-peste-20-de-ani-repere-probabile

 2. #2 Comentariu nou

  Pe mine mă găsești [tot] aici.
  Since 1989
  #rezist

 3. #3 Comentariu nou

  Trebuie să avem încredere în piață, nu în administrație.

  Ori suntem capitaliști, ori nu mai suntem.

 4. #4 Comentariu nou

  Braila e un oras mort. Fara joburi, fara trafic de oameni, fara viitor. E plin de mafie si e plin de persoane mici fara putere. Aia cu putere decid ce se face in oras. Si vai avem Mcdonalds’. Rahat! Era misto daca aveam naibii locuri de munca! Si mai multe locuri de parcare si reamanajarea parcurilor! Dar deh, mafia nu permite asa ceva. De ce sa fie frumos si vestit, cand poate fi gol si usor de manipulat.
  Nu m-as intoarce acasa, as prefera sa mor de foame caine pe strada printre straini, in loc sa vin acasa si sa fac, ce?! Acelasi lucru, ca nu gasesc nimic de munca.
  Orasul Braila e pierdut si nu se poate face nimic acum. Poate in 100 de ani, cu alte generatii, daca se vor mai naste copiii acolo.
  Cei care vor sa investeasca si sa faca ceva bun pentru oras nu pot face nimic din cauza mafiei politice de acolo. Iar cei idealisti sunt dezamagiti de rautatea din jur si gelozia si foamea de putere.
  Mafia politica ruineaza Braila si la fel se intampla si in restul tarii….

  Aia e! ? Soarta! Sa faca altii daca sunt destepti si au puetere sa reorganizeze orasul si sa-l ridice la faima pe care o avea once upon a time!
  ?

 5. #5 Comentariu nou

  Inainte trageau tinerii la Braila?
  Eu am venit in 78 prin repartitie guvernamentala ca era singurulu oras care scosese niste posturi,dar multi m -au sfatuit sa nu iau post aici.Nu avea un nume prea bun.

 6. #6 Comentariu nou

  Un oraș cu mare potențial în orice domeniu. Din turism s-ar câștiga foarte bine, dar nu se vrea. Autoritățile ar trebui sa se implice.
  Cu durere în suflet eu l-am îndrumat pe fiul meu sa plece din oraș, pentru ca aici nu are nici un viitor.

 7. #7 Comentariu nou

  Braila???….un oras pierdut…mare si …sec!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.