Despre voluntariat! O curiozitate personală

Articol din categoria: mișto

voluntari

Pe vremea mea, ca să încep cu un clișeu, voluntariatul se făcea prin liceu/facultate, prin diverse ONG-uri, ba pentru experiență, ba pentru fun, ba pentru că îți plăcea și voiai să ajuți comunitatea cumva. Repet, era ceva la modă prin liceu să fii într-un ONG. Dar nu presupunea vreun câștig, nici măcar prin cap nu ți-ar fi trecut să te gândești la bani.

Văd acum voluntari care sunt lejer trecuți de 25 de ani, oameni maturi și în toată firea, care sunt membri ai unor fundații sau ong-uri și atât. Stau de multe ori și mă întreb cu ce trăiesc oamenii ăștia.

Câștigă bani? Sunt voluntari de profesie? Este ok să existe meseria de voluntar? Nu se bate cumva cap în cap cu conceptul de voluntariat?

Întreb, poate este cineva pe aici care să mă lămurească și pe mine, pentru că mă simt depășit de situație.

 

foto via Shutterstock

6 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Da, poți să câștigi bani lucrând într-un ONG.
    Nu știu dacă mai intră la categoria voluntar, dar nu văd de ce ar fi o problemă.

    Cineva trebuie să susțină operațiunile și activitățile din organizație, nu le poți face doar cu oameni care vin așa, de drag, în timpul liber. Mai ales dacă ești un ONG măricel.

  2. #2 Comentariu nou

    E ca în orice altă organizație, din voluntar devi voluntar șef și începi sa primești mici „atenții” pentru munca depusă. Cunosc o persoană care, după cum spui și tu, trăiește din „voluntariat”.

    Dacă nu vrei să faci carieră, iar părinții încă își permit să te susțină deși tu ești un/o călan/ă de 25+ … mă gândesc că poți să supraviețuiești de pe o zi pe alta din „atenții” primite pentru dirijarea unor tineri care mută scaune sau mai știu eu ce acțiuni desfășoară.

  3. #3 Comentariu nou

    In liceu sau facultate, voluntariatul se face pentru dezvoltare personala, pentru a invata sa socializezi, sa lucrezi in echipa. Dupa ce depasesti etapa asta a vietii, eu cred ca e fie dintr-o sincera filantropie, dar e mult prea rara, fie dintr-o nevoie de apreciere din partea celorlalti sau lipsa de ocupatie.

  4. #4 Comentariu nou

    Uite aici 2 link-uri care te-ar putea lamuri.
    Pe scurt: da, pot exista oameni care lucreaza in ONG-uri, care primesc salarii, stranse din donatii sau fonduri europene. Uneori, simpla dorinta de ajutor/implicare nu tine de foame.

    Dă clic pentru a accesa Forma-in-oglinda-a-Legii-Voluntariatului.pdf

    Dă clic pentru a accesa se92.pdf

  5. #5 Comentariu nou

    Una e sa faci munca voluntara (din proprie initiativa), si alta sa fii angajat al unui ONG. ONG-urile mari au cativa angajati cu carte de munca, si din cand in cand voluntari care ii ajuta per proiecte sau pe termen mai lung.

  6. #6 Comentariu nou

    Eu regret că nu am făcut voluntariat în liceu însă voi recupera în facultate. Dacă ești dispus să aștepți 2-3 ani probabil îți voi răspunde eu :)).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.