Am revenit după 5 zile prin Istanbul și împrejurimi, perioadă în care am mâncat aproape toate mesele în oraș, la restaurante mai de fiță sau la chestii de pe stradă, un fel de spelunci, cum le-am numi noi aici.
Înainte de toate, din tot Istanbulul ( în care am mai fost) am rămas super impresionat de zona Fener – Balat, zonă care este incredibil de autentică și de frumoasă, care merită vizitată la pas, pe îndelete. Noi am petrecut acolo vreo 5 ore, am și mâncat la o chestie care nu anunța nimic spectaculos, dar care ne-a dat pe spate, la propriu.
Revenind la titlul articolului. Am mâncat și în Istanbul și pe la suburbii (bine, suburbie spus așa, să ne alintăm, că era un satuc plin de vile) și pe stradă în piața taksim și în Bulgaria, la întoarcere.
La Istanbul cel mai scump am dat pe o masă de 5 adulți și 2 copii, unde s-a mâncat pește, scoici, creveți, s-a băut bere și limonadă și s-a mâncat și desert, 300 de lei.
În Balat și Fener am mâncat de am plesnit, în aceeași formulă, de vreo 160 de lei. Platou de mix grill, pide, Lahmacun, cafele, cola, ceai.
Cam acolo prețurile, cam până în 200 de lei o masă, cu variațiuni pe temă, în funcție de cât și ce s-a mâncat și s-a băut ( berea și vinul sunt foarte scumpe, prin comparație).
În Bulgaria am mâncat ieri 3 pizza, o salată grecească, 2 cola, 2 cafele, o apă minerală și o limonadă, pe care am plătit 120 de lei cu tot cu șpagă.
Și am venit acasă aseară, am comandat 2 ciorbe și o porție de paste, 95 de lei. Comandat acasă, nu mâncat în oraș, da? Nu îmi amintesc ultima dată când am ieșit la masă în oraș cu fetele și am lăsat sub 150 de lei, 2 adulți și un copil, în București.
Vorbeam cu un amic care stă în Spania, la mal de mare, pe subiectul ăsta și îmi spunea că și în Spania se mănâncă mai ieftin decât la București. Am alt prieten care a stat aproape o lună în Tenerife care spunea că prețurile sunt mai mici decât la noi chiar și acolo, pe insulă.
Cumva, același lucru l-am văzut și în iarnă, când am fost în Franța, că prețurile nu erau deloc de speriat, dimpotrivă.
De ce e atât de scumpă mâncarea la noi? Trebuie să ajutăm horeca să investească în Dubai, sau care e faza, că nu mă prind?
11 comentarii Adaugă comentariu
70% din terenul agricol e deținut de privați, care fac agricultură de subzistență.
așadar, producem puțin și importăm mult.
Las-o, ca macane. Presupun ca turcii si spaniolii nu prea importa chestii si nici salarii nu prea platesc. Asta pe langa evaziunea fiscala pe care o fac, la fel ca ai nostri.
La turci am platit peste tot cu cardul, nu am gasit nici un „nu ne merge pos-ul”
Sursa pentru cei 70%? Lucrez in domeniu, lucrurile sunt putin diferite, dar poate nu am eu acces la datele care trebuie
Te-ai uitat un pic la ce devalorizare a avut lira turceasca? si-a pierdut de 3x valoarea fata de leul romanescu in ultimii 4 ani. Hai ca nu e asa greu.
V-a dat pe spate, la propriu? Sigur nu la figurat? 😀
Restaurantele de la noi recupereaza toate pierderile din pandemie + au decis sa dea spre clientul final comisioanele enorme platite catre livratori.
la propriu, pretene, ca am plecat de acolo de-a dura
*De-a dura, la propriu
La pește se bea rakı, asta ar mai fi urcat prețul cu vreo 100 de lei. Dar tot ar fi fost mai ieftin decât pe la noi.
Întrebare: De ce mâncăm atât de scump?
Răspuns: Pentru că părinții noștri, bunicii noștri, au crezut că numai Ceașcă era de vina pentru tot răul facut, nu și cei din Secu, comitetul central, comitetele județe ș.a.m.d.
Clar știai asta dar în cazul în care crezi că e o alta cauza, pe langa afirmația cu 70% subzistență.