Cum reușesc cluburile mari să strălucească în diverse discipline sportive?

Articol din categoria: andreiu, sport

….și de ce la noi se alege praful cam de tot? – ar fi fost o continuare firească.

 

Aseară mă uitam la Euroliga de Baschet și comentam cu niște prieteni Milan – Real Madrid și, dincolo de arbitrajul jenant, ne întrebam cum naiba reușesc alții să aibă cluburi performante la cel mai înalt nivel, multi-disciplinar.

Cluburile mari din lumea sportului au reușit să își consolideze reputația nu doar într-o disciplină, ci în mai multe, de la fotbal și până la baschet, volei și handbal.

Exemple notabile precum Real Madrid, Milan, Bayern Munich, PSG, Barcelona și Valencia au demonstrat că pot străluci în orice arenă. Avem exemple de succes și pe lângă noi: Belgrad, Istanbul, cluburi care fac performanță nene, și la fotbal și la baschet, în cazul nostru.

Și am identificat câteva motive, lucruri care nu se prea regăsesc în mentalul colectiv românesc, în zona de sport.

Management profesionist și viziune strategică

Un element crucial pentru succesul cluburilor mari este un management profesionist și o viziune strategică bine definită. Aceste cluburi investesc timp și resurse în identificarea unor lideri calificați, capabili să conducă clubul nu doar pe plan sportiv, ci și pe planurile financiar și de marketing. Viziunea strategică include și diversificarea portofoliului sportiv pentru a maximiza impactul și expunerea globală.

Infrastructură solidă și facilități de antrenament de top

Cluburile care reușesc în mai multe discipline sportive investesc în infrastructură de calitate și facilități de antrenament de top. Astfel, sportivii beneficiază de condiții optime pentru a-și dezvolta abilitățile, iar acest lucru contribuie la atragerea și menținerea talentelor promițătoare. De exemplu, cluburile mari din Euroliga de baschet precum Real Madrid și Barcelona investesc masiv în centre de antrenament ultramoderne. La Real Madrid am fost și am văzut cu ochii mei ce înseamnă pentru ei pregătirea juniorilor și, a viitorului, practic.

Brand puternic și suportul fanilor

Cluburile mari au reușit să-și construiască branduri puternice, recunoscute la nivel global.

Aceste branduri puternice atrag sponsori și parteneriate lucrative, oferind resurse financiare pentru a investi în echipele din diverse discipline sportive. De asemenea, suportul fanatic al unei baze de fani loiale contribuie la creșterea valorii brandului și la crearea unei atmosfere pozitive în jurul clubului.

Să ne uităm ce se întâmplă în polivalentele din Balcani, la meciuri.

Nu sunt suporteri de rezultat, nu abandonează echipa în momente grele, sunt acolo mereu. Salutare spectatorilor români!

Politici de transferuri și academii de tineret eficiente

Cluburile de succes gestionează cu atenție politica de transferuri, aducând jucători de clasă mondială, dar și dezvoltând talente din propriile academii de tineret. Această abordare asigură un flux constant de talente, menținând un echilibru între experiență și tinerețe în cadrul echipei.

 

Angajamentul către performanță continuă

Cluburile mari din sport sunt motivate de angajamentul continuu către excelență și performanță. Ele investesc în cercetare și analiză de date pentru a înțelege și îmbunătăți performanța sportivilor. Acest angajament la nivel înalt se reflectă în dorința constantă de a câștiga trofee și a rămâne la vârful ierarhiilor sportive.

 

Prin comparație, dintre cele de mai sus, nu regăsim aproape nimic în România, la vreun club. Patronul e manager, e antrenor, e bucătar, e manager de logistică și operațional. Știe și marketing și nutriție, nu există să se treacă peste cuvântul său.

Partea care ar trebui să ne dea și mai mult de gândit estă că, de cele mai multe ori, comportamentele patronilor sunt justificate de spectatori, de jucători, de oameni ai industriei: „păi sunt banii lui, e normal!”.

Suntem departe, nu rupți complet, dar departe rău de performanțele la care visează orice român.

5 comentarii Adaugă comentariu

 1. #2 Comentariu nou

  Built by the poor, stolen by the rich.

  Pas.

 2. #3 Comentariu nou

  la noi sportul e doar asa ca sa fie.. facut pe genunchi si doar pentru interese. rar mai apare cate un copil super talentat si reuseste cu greu sa scoata capul in lume de ex. Popovici

 3. #4 Comentariu nou

  Exista o explicatie corecta care e ocolita cat se poate de mult in presa din Romania. Faptul ca in vest cluburile sunt private si exista o concurenta loiala. Cam asta e tot. Primariile nu sponsorizeaza cu procente importante din bigetul local stadioane si echipe locale care sa intre intr-o concurenta neloiala cu alte echipe. Cum zicea ministra sportului in Franta, treaba statului e sa creasca jucatori nu sa ii angajeze la echipele de stat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.