Cum interpretăm corect rezultatele din orașele mari

Articol din categoria: andreiu

Știm cu toții rezultatele de ieri, cel puțin din București, unde USR+ a spulberat celelalte partide și a ajuns la un 46%. Înteleg că la fel s-a întâmplat și la Cluj și în alte orașe mari.

Foarte mulți dintre alegători au fost și studenți sau oameni care au terminat facultatea și stau, în continuare, în orașele mari, dar fără să aiba mutație acolo.

Faptul că la EP, referendum sau prezindențiale poți vota de oriunde altundeva schimbă dinamica votului. În momentul în care apare condiționarea de locație, lucrurile devin complicate.

E greu cu transport, cu mutat, îi mobilizezi mai greu.

De aici învățăm că e nevoie de introducerea votului electronic cât mai rapid, pentru a sparge bariera de loc. Ok, dacă ai adresa în Buzău dar locuiești și lucrezi în București, să poți alege electronic candidații județului Buzău, pe bază de CNP. E simplu, nimic complicat aici. Și astfel dai ocazia tuturor celor din generația 2.0 să voteze, e o ocazie să crești și rata de vot, poate îi va interesa pe mai mulți.

Știu, ideal ar fi ca toți să aibă forme legale, viză de flotant și mutație, dar încă sunt foarte mulți proprietari care se feresc de chestiile astea, să nu carecumva să-i caute fiscul, să aibă probleme, etc etc

Asta e ideal, dar dinamica locuințelor, proprietarilor și a locurilor de muncă e alta.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Votul electronic e o măsură pussyfooting; mai și cred că e o problemă creată artificială fiindcă, până la urmă, oamenii ca Meleșcanu sunt securiști, iar pe securiști în interesează lucrurile de supraveghere. Cu votul electronic, repetăm tam-tam-ul din 2009, doar că atunci „softul e devină, nu eu”. Să fim un pic pe fază, zic, să nu mai cădem în plasă în halul ăsta, în capcane puse de alții și manevrați în ultimul hal ( https://en.wikipedia.org/wiki/Agenda-setting_theory https://en.wikipedia.org/wiki/Framing_effect_(psychology) ) .

    Parcă are mai multă noimă (oricât de bizară) să existe votul prin corespondență în țară dacă afară nu se poate.

    Altminteri, votul electronic – HELL NO!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.