Cum alegi un vin potrivit unui moment special?

Articol din categoria: andreiu, promo

Una din marile mele probleme, foarte multă vreme, a fost că nu știam să aleg un vin pentru un moment dat. De exemplu, habar nu aveam când și cum se bea vinul rosu, cum și când se bea vinul alb, unde și când e rostul de rose.

Un moment special a fost atunci când, fiind la un restaurant în provincie, am fost intrebat de chelner dacă vreau să-mi pună sucul direct peste vin sau îl beau separat. I-am explicat că, fiind vin alb, nu suportă suc peste el, ca un connoisseur.

Revenind la lucruri serioase, cei de la Beciul Domnesc mi-au lansat provocarea să vorbesc un pic despre un moment pe care l-am celebrat cu un pahar de vin, un moment de care îmi amintesc cu plăcere.

Și îmi amintesc de primul pahar cu vin băut în noul apartament, cu Mariana, după ce am reușit să ne mutăm acolo. Veneam după doi ani într-un apartament drăgut, cochet, dar mic, mult prea mic pentru nevoile noastre actuale. Eu simțeam că lipsa de spațiu mă sufocă, nu aveam loc de nimic, ne împiedicam de toate în casă și deodată, bam! Spațiu! Aer! Mult aer! Loc, pentru tot ce aveam chef și nevoie să facem. Spațiu. Momentul ăla în care respiri spațiu de mișcare. Prima seară a fost super mișto. Copilul dormea, câinele se acomoda cu noul spațiu, cutiile erau puse grămadă în living, dar am avut grijă să scoatem paharele de vin, să luam o sticlă din frigider ( a se consuma că ăla era singurul lucru aprovizionat din casă) și să ne bucurăm de noul loc. Poate a fost cel mai bun pahar de vin băut vreodată. Sau savurat, nu știu să explic exact senzația.

De unde am pornit, că am deviat destul. Cei de la Beciul Domnesc au făcut un site dedicat celor ca mine, care ar vrea să învețe dar sunt prea mândri de ei să întrebe pe cineva mai priceput. Dacă intri pe site-ul ăsta, există un timeline al momentelor din zi cu tipul de vin care se potrivește cel mai bine. Rose-ul înțeleg că merge oricand pe parcursul zilei, un vin foarte versatil. Eu am fost păcălit ani la rând că la mic dejun sau brunch se bea ceai, dar nu e nimeni perfect. Și dacă tot îți zic de vin când se bea, îți dau ocazia să-i descoperi și povestea. Cum ar veni, learning by doing. Sau drinking, în cazul nostru.

Nu pot să nu menționez, în încheiere, vorbele marelui nostru brăilean, Fănus Neagu, care a zis la un moment dat că vinul trebuie să aibă 5 calități: să fie alb, să fie rece, să fie sec, să fie mult și să fie gratis.

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.