Oricine e venit din provincie în București știe Gara de Nord și cu ochii închiși. Odată datorită drumurilor spre casă și a doua oară datorită pachetelor primite de acasă. Pentru că, cel puțin pe vremea mea, duminica era zi de primit pachet de acasă.
Tradiționalele șnițele, tradiționalii ardei umpluți, tradiționala sticlă de vin, tradiționalul plic cu bani, toate erau trimise de acasă la București „pe tren”. Fie la mecanic, fie la naș, fie pe vreun prieten/coleg care venea din urbea natală spre orașul cel mare.
Ieri am fost iar la gară, după niște ani. Să iau un plic. Trimis de tata. Pe mecanic. La fel de multă lume la tren.
Ideea e simplă. Pe vremuri exista un vagon care se chema „poștă” și unde se puteau expedia colete sau pachete dintr-un oraș în altul. S-a ales praful de serviciul ăsta, au fost niște zvonuri că va reveni, nu s-a întâmplat nimic.
Taxa de colet merge cam între 5 și 10 lei, de la Brăila cel puțin, estimată de mecanic din ochi. În medie să zicem că o zi bună aduce cu ea cam 25 de colete/tren.
Una peste alta, e cea mai comodă soluție de trimis pachetele. Pentru că la Gara de Nord ajungi cu metroul, pentru că e safe și ai siguranța că nu se varsă ciorba în curbe, pentru că șansele de accidente sunt foarte mici, spre deosebire de microbuze.
Hai să calculăm la o medie de 7 lei ori 25 ori 4 (câte trenuri sunt de la Brăila). Ies vreo 700 de lei pe zi. Punem 2 zile ideale pe saptămână și avem 1400 de lei/weekend. Avem 5600 de lei pe lună. E un salariu de mecanic? Este.
Și situația asta se replică la toate zonele țării. Și e valabil pentru studenții din București veniți cam din toată țara.
Cât ar costa CFR să introducă câte un vagon de coletărie pentru fiecare tren unde se știe că e trafic de pachete? Habar n-am, dar sigur numărul pachetelor sau chestiilor expediate ar crește. Dacă tot fug călătorii, măcar să dăm o altă utilitate transportului pe calea ferată.
Un articol foarte interesant…imi place ceea ce ai scris si poate se vor gandi si ei la acest lucru 🙂
Ar fi create, pentru asta, inca cateva slujbe de incarcator/descarcator + depozitele aferente + cei care primesc/elibereaza colete in fiecare statie mare. Pe astia din ce ii platesti? Sa nu vorbesc de scandalurile aferente cu “de ce nu a ajuns”, sau “era intreaga cand a plecat, acum e sparta”. Hai sa gandim un pic in viitor….
Se pare ca esti mult mai mic decat mine.
Au incercat si n-au reusit sa se tina de ea. Adica la un moment dat au interzis mecanicilor sa faca acest lucru (vorbim de anii ’90) si te trimiteau mecanicii la vagonul de coletarie (care exista de vremea aceea si era folosit de Posta Romana) unde plateai si puneau pachetul in vagon. Dupa aceea au renuntat (cred ca de fapt au desfiintat aceste vagoane de coletarie) si au incercat sa delege la controlori care aveau un compartiment special in primul vagon.
Au renuntat si la acest lucru asa ca oamenii de nevoie s-au intors la mecanic.
Nu crezi ca e mai decent sa recunosti ca “plicul” ala era de fapt o plasa cu borcane de zacusca? 😀