A venit momentul în care kiddo trebuie să schimbe scoica cu scaun. Și de aici a început nebunia. Ce marcă e mai bună, isofix sau clasic, front facing sau rear facing și alte întrebări la care nu avem încă răspuns.

Pe lângă asta, mai e o chestie la care nu mă gândisem pentru că, bineînțeles, credeam eu că știu mai bine. Vorbind ieri cu un coleg, mi-am schimbat un pic percepția.

Eu trăiam cu convingerea că cel mai safe loc unde să poți monta scaunul pentru copil este în spatele șoferului. Din reflex, în cazul unui accident, spiritul de autoconservare al șoferului acționează și va încerca să se salveze. De asta în dreapta e locul mortului, Închidem paranteza.

Numai că după discuția de ieri am realizat că e super periculos montatul scaunului în dreapta sau stânga spate, pentru că în cazul unui impact din lateral, copilul este super expus.

Am căutat și pe net, să vedem alte păreri. Am găsit asta, care face referință la un studiu pe care nu l-am putut descărca, am mai găsit și ăsta scris la noi, care nu creditează pe nimeni și am mai găsit niște discuții pe forumuri de parenting de afară.

Astfel că am concluzionat că locul ideal este pe mijloc. Și are cumva sens, pentru că în caz de impact lateral, este ferit atât de impactul propriu zis cât și de cioburile care ar putea cădea peste el.

Și dacă am rezolvat una, probabil pentru început vom alege un scaun cu rear facing. Pentru că e mai safe decât front facing, în ceea ce privește integritatea copilului în caz de impact.