Văd din ce în ce mai des anunțuri cu ”adopt câine”, ”adopt bulldog francez”, anunțuri care au culminat cu ”adopt pui de bulldog francez, pentru că nu-mi permit achiziția”. Înțeleg că e un trend să ai bulldog francez, că sunt din ce în ce mai mulți căței pe străzi și pe facebook. Nimic rău în asta, dacă toți ar fi pe mâini bune. Am mai discutat despre asta, aici. Despre ce eforturi implică creșterea unui astfel de patruped, am scris aici.

Acum, exclusiv costurile pe care le ai cu creșterea unui astfel de câine.

De la început, trebuie să știi că sunt niște câini sensibili și predispuși problemelor. Al nostru are ficatul sensibil și este alergic la pui. Indiferent în ce formă e puiul, trebuie evitat cu strictețe. Pe lângă pui, are probleme și cu anumite tipuri de mâncare. Nu pot să-i dau Hills, nu pot Petkult, nu pot Royal Canin sau Pedigree pentru că i se mărește ficatul, vomită de nu mai știe de el și face otită ( la câini otita se face pe motiv de alergie, da). Așadar, halește doar Alleva Hipoalergenică, care e vreo 35 de lei punga de 1,5 kg la maxi pet.

Un control de rutină la veterinar costă cam 100 de lei. Dacă faci și analize și tratament, sari liniștit de 100 de euro lăsați în cabinetul medical. Știu, fiecare cunoaște un super veterinar, care e super ieftin și super bun. Nu merci, aleg să am încredere în doar 2 medici, mă rog, “doctorițe”, care chiar se pricep. E câinele meu și am avut probleme anterioare cu încercări de medici ”buni”.  Plus, dacă ai tratament pentru acasă, mai pune câteva zeci, poate chiar sute de lei.

Vaccinurile alea inițiale sar și ele de 100 de euro lejer. Eu l-am luat cu ele făcute, dar știu de la prieteni.

Trebuie să-i mai cumperi jucării și accesorii. Eu ieri am luat un culcuș de genu ăsta cu 140 de lei. Că na, trebuie să doarmă și el undeva.

Altfel spus, dacă nu îți permiți să dai 250-300 de euro pe un câine, sigur nu îți vei permite să ai grijă de el așa cum trebuie.

Gândește-te de două ori înainte să iei decizia. Nu e o bicicletă pe care să o poți arunca la coș sau să o donezi altcuiva. Nu e un obiect oarecare.

E un animal. E un suflet care se și atasează de tine și așa cum el te iubește, asta așteaptă și de la tine. Îi poți face mai mult bine lăsându-l altcuiva, care poate avea grijă de el.