Copiii noștri sunt și vor fi cu mult mai deștepți decât noi și asta ne sperie teribil

Articol din categoria: liliput

Mi-am dat seama în ultima vreme că generația fiică-mii, generația nepotului meu Andu care are 11 ani, generațiile care vin după noi nu vor avea cum să fie mai proști decât noi, decât dacă ne dăm noi, părinții, peste cap ca să-i ținem proști.

Am două studii de caz, 11 ani Andu și aproape 5 ani Mara. Amândoi cu acces moderat la tehnologie, în regim controlat, dar cumva liberi cu tehnologia.

Ei trăiesc cu toate bibliotecile și informațiile și răspunsurile de care au nevoie la un click sau la un tap distanță. Spre deosebire de noi, ei găsesc orice îi interesează în 10 pagini de google în mai puțin de 1 minut. Nu trebuie să meargă la bibliotecă, să întrebe părinții, să caute, să citească și să pună elemente cap la cap. Nu, le găsesc instantaneu. Sunt acolo, la dispoziția lor 24 din 24.

Andu a început să învețe singur limba japoneză ca să înțeleagă mai bine ce zic personajele din anime-urile la care se uită. Singur, cu youtube și google translate. Unde afli și cum e cu pronunția. La 11 ani, singur. Am rămas cumva suprins când a început să ne povestească procesul și ce cuvinte știe și ce înseamnă și de unde le-a învățat.

Mara îl are pe Paxi pe youtube kids, care o învață despre spațiul cosmic, planete, univers, lună, soare, natură, cum funcționează planeta și multe multe chestii extrem de interesante, cu care noi ne-am intersectat prin școala generală predată de niște comuniști îmbâcsiți. Ea le vede explicate pentru vârsta ei, prietenos, le asimilează și a ajuns să mă certe că nu opresc apa când mă spăl pe dinți și se supără planeta pe mine.

Apoi are niște clipuri tot pe YT Kids cu tot felul de explicații, în engleză, despre diverse lucruri. Ieri seară se uita la un clip care explica de ce stelele de mare se cheamă stele de mare și de ce nu sunt pești. Eu aveam 35 de ani și 6 luni când am aflat, odată cu ea, aseară. Nu dau spoilere, puneți mâna și căutați.

Știe mai multe specii de dinozaur decât știu eu, pentru că eu, la fel ca toți ipocriții care au copii acum și le limitează accesul la tehnologie, am învățat engleză de la Cartoon Network și de la Johnny Bravo cum să fiu misogin cu femeile și de la Dexter Lab că femeile sunt cam proaste ele așa și nu tre să le lași să-și bage nasul în treburi de băieți.

Nu știu dacă știți, dar desenele de acum sunt cu totul altfel decât alea cu care am crescut noi. Sunt cu simț civic, cu prietenie cu mediul, cu empatie, cu ajutor, cu sprijin. Noi am crescut cu cafteală peste tot: și la Tom și Jerry, și la Looney Toones și peste tot. Ăla mai prost trebuia caftit sau umilit.

Bineînțeles, este nevoie de echilibru și supraveghere, să fii sigur că nu scapă alături de drum. Dar, în același timp, trebuie susținuți să-și cultive interesul și curiozitatea și foamea de cunoștințe. Pentru că, repet, au acces la orice informație din lume, în timp real.

Care vor fi joburile viitorului? Ce meserie va avea fiică-mea? Cum or să decurgă lucrurile atunci? Habar nu am. Important pentru mine este să o pregătesc pentru vremurile cu care va trebui să dea piept. Și vremurile alea vor presupune multă, multă informație. Cu mult mai mult decât suntem noi capabili să ne imaginăm.

Și pentru asta nu trebuie să ne asigurăm că creștem niște copii proști sau inadaptați ci să ne asumăm de acum că suntem și vom mai proști decât vor fi ei. Și nu trebuie să devină încă un conflict între generații, ci dimpotrivă.

10 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Daca nu e prea mare deranjul, fetele noastre sunt de o varsta si mi-ar fi de ajutor niste recomandari de canale pentru youtube kids 🙂
  Ceva in genul lui Paxi cautam de mult timp, arata super.

 2. #5 Comentariu nou

  Abia astept lista si eu :).

 3. #6 Comentariu nou

  Okay, pune-i să citească ceva, să memoreze și să-ți spună pe de rost.

  Matematică, literatură, fizică, biologie, nu contează…

 4. #7 Comentariu nou

  Tehnologia le dezvolta foarte mult gandirea si imaginatia dar are si pericolele ei.

 5. #8 Comentariu nou

  Stie cineva o lectura pe tema asta? M-ar interesa sa vad daca fenomenul acesta e mai raspandit in lume

 6. #9 Comentariu nou

  Eu nu cred ca asta era ideea in desenele acelea animate. Fie spuneti asa de dragul argumentului, fie nu ati inteles nimic din ele. Johnny Bravo e un exemplu de „asa nu”. E clar misogin si superficial, chiar showl indica asta in mod repetat. Dexter gandea asa pentru ca era fratele mic si voia sa fie lasat cu jucariile lui.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.