Pentru că a mai rămas doar un an până la începutul clasei 0, am început să ne frământăm cu școala unde să dăm copilul.
Și am început să facem lista de combinații și permutări. Care sunt criteriile? Ce ne dorim?
Ne dorim să fim călăii propriului copil și să mergem la o școală unde sunt terorizați copii și supuși presiunii de a super performa? Pentru că avem exemple destule de astfel de părinți, care încep să pună presiune pe copii încă de la grădiniță, să acumuleze mai mult decât pot duce, să știe să scrie la 5 ani și altele.
Ne dorim să fie cât mai aproape de casă, chiar cu compromisul unei școli cotată mai slab?
E mai bine să fii în pluton într-o clasă de performanți sau leader într-o clasă de mediocri? Noi suntem din sfere diametral opuse: Mariana a fost fruntașă la colegiu foarte bun, eu am fost de pluton într-un liceu industrial. Nici unul nu a ajuns tocmai rău, mai e până la liceu, dar e un maraton, nu sprint. Și dacă începi acest maraton, școala primară și gimnazială trebuie să fie fundația pentru colegiu.
Pentru că, din păcate, admiterea la un colegiu bun e și pe medii, pe bătaie la sânge și, uneori, deloc dreaptă, pentru că notele se obțin diferit în școlile de la noi, deși programa și evaluarea, teoretic, sunt unitare.
Așa că de principiu, am ales să fie cele mai ok școli pe care le găsim cât mai aproape de casă. Nu walking distance, dar sub 10 minute cu mașina sau sub 30 cu autobuzul. Pentru că primii 4 ani o vom duce noi, apoi vom începe să o lăsăm să descopere orașul.
Și așa am rămăs pe listă cu Dante Alighieri și Școala 88. Rămâne să vedem ce învățătoare rămân libere, ce condiții sunt de admitere, dacă găsim de unde să luăm feedback sau să aflăm recomandări sau anti-recomandări pentru fiecare dintre școli.
Deci, dacă știți ceva despre subiectul ăsta, orice mesaj este mai mult decât apreciat.
E complicat, cine a zis că probleme mari vin cu copiii mari, a avut dreptate. Și timpul trece mult prea repede.
Photo by Kimberly Farmer on Unsplash
13 comentarii Adaugă comentariu
Din cate stiu, in Bucuresti nu mai poti alege invatatoarea. Se trage la sorti. Uita-te la toate 🙂 sa fie acceptabile toate.
stiu asta, ideea era sa vedem care raman libere si sa vedem cum sunt ele
fii-mea tocmai a terminat școala Labiș, nr. 89, tot prin zona lui 88/Dante.
o școală f ok
ca să nu mai zic că aveți în zonă și 195 însă acolo e cam mare bătaia
de 88 sau Dante nu știu mare lucru
salut! merci de recomandare. la 195 e fix ce vorbeam eu: presiune, bataie pentru rezultate, as dori o viata pentru copil, nu doar stres
Atenție ca dacă nu va aflați în circumscripția celor 2 scoli sunt șanse mici sa prindeti loc.
ne aflam
Eu recomand scoala la care sa nu fie necesar transport cu autoturismul / autobuzul, cea mai apropiata de casa, dar pare ca varianta aceasta este exclusa de Dumneavoastra. Ce bune sunt acele 10 minute in plus de somn in locul timpului in plus petrecut cu transportul! Pentru toata familia.
Al doilea lucru pe care l-am observat la copiii mei este ca, incepand cu clasa a 5-a, a aparut puternic nevoia de a iesi din casa si a se intalni cu colegi / prieteni din scoala. Asa ca sfatul ar fi sa fie o scoala la care mai sunt elevi si alti copii de varste apropiate din imediata vecinatate a locuintei (imi imaginez ca acest lucru e dificil de aflat).
Apoi, oricat de ciudat vi s-ar parea acum, si numarul copiilor din clasa comparat cu spatiul dispobibil al salii de clasa este de verificat. Acum sunt mici, dar, de prin clasa a 6-a incolo, sunt peste 30 de pre-adolescenti intr-o sala de clasa ticsita (clasica scoala comunista de cartier) de mobilier in care temperatura este mare, fie ca este vara, fie ca este iarna. Iar loc de miscare minim.
Si tot ca un plus care ar aparea in viitor, e bine ca scoala sa aiba sala de sport, poate exista o echipa de basket, handbal etc la care se va putea ajunge independent de parinti (furnizori de transport) mai usor decat la un club (scopul fiind miscarea fizica, nu performanta sportiva).
Noi, la Iasi, am ales scoala din cartier, o scoala medie dpdv al performantelor. Am „ales” o doamna cu experienta in predare si am mers pe idea ca un copil invata , daca is doreste, oriunde se afla. Nu am dorit stres ptr copil de acuma. O sa aiba parte de destul stres mai incolo in viata 🙂
noi am dus plodul la Leonardo da Vinci. dupa un an de clasa zero, experienta e foarte ok. aparent tipa care conduce facilitatea e mai destupata si are si ceva oo in relatia cu administratia locala. la noi e o invatatoare tanara si spre multumirea noastra e ce trebuie, e la prima generatie si incearca sa faca cat mai bine. confirm chestia cu tragerea la sorti, incearca sa fie cat mai transparent totul.
asteptam cu interes noua tura de scoala la distanta pt valul 4 din clasa intai.
cam departe de mine, dar nu exclud, daca zici ca e ce trebuie
conteaza extrem de mult profesorii care sunt la clasa, nu neaparat scoala..
Gimnaziul la sc 88 e praf, iar in pandemie a fost horror (din experienta directa) … daca vei vrea un liceu bun, va trebui sa faci meditatii la greu.
Ciclul primar e ok, sunt cateva invatatoare foarte ok acolo, sunt si mai putin ok .
Daca cu primul am ramas 1-8 si am regretat, cu al 2lea am plecat dupa cl 4 la colegiu.
Deci 0-4 ok, 5-8 in nici un caz.
merci mult