Confidențialitatea și secretul bancar! Cine știe ce ai în cont?

Articol din categoria: mișto

În ultima perioadă tot mai mulţi cunoscuţi mi-au zis de diverse situaţii cu angajaţii băncilor, oameni de la casierie sau consiliere care au dezvăluit informaţii despre conturile lor unor terţe persoane. Aici sunt incluşi chiar şi părinţii lor. La prima vedere pare în regulă, care e problema dacă ştie tata ce bani am eu în cont?

Nu e nici o problemă atât timp cât taică-tu este împuternicit pe cont. Dacă nu are împuternicire sau procură notarială este o terţă persoană şi atât! Chiar dacă insistă părintele, angajatul băncii nu are voie să îi dea nici o informaţie despre contul tău, gen sold, depozite, scadenţe, rate sau mai ştiu eu ce. Pentru că informaţiile alea sunt strict confidenţiale!

Azi am fost la bancă să depun nişte bani în contul unui prieten. Am întrebat dacă mai are vreun ban în cont, să ştiu dacă e nevoie să depun ceva peste, să fie acoperit şi comisionul. Angajatul de la Transilvania mi-a răspuns foarte elegant că este în regulă, nu mai trebuie depus nimic. Dar atât!

Aşa că dacă aflaţi că altcineva a aflat date despre contul vostru, mergeţi şi faceţi reclamaţie, că nu e ok!

0 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Eu am intrebat la BCR daca mai sunt active conturile mamei mele si nu au vrut sa imi spuna, dar probabil daca mama s-ar fi interesat de contul meu ii spuneau 🙂

 2. #2 Comentariu nou

  depinde de angajat. unii sunt amabili si iti spun, altii nu.

 3. #3 Comentariu nou

  Nu cred ca amabilitatea defineste faptul ca iti spun 🙂
  Ci lipsa ei.

 4. #4 Comentariu nou

  Domnul Andrei, spuneti urmatorul lucru: „angajatul băncii nu are voie să îi dea nici o informaţie despre contul tău, gen sold, depozite, scadenţe, rate sau mai ştiu eu ce. Pentru că informaţiile alea sunt strict confidenţiale!”

  Bun, insa eu vreau sa va intreb altceva, unde se termina starea de confidentialitate, la intrebarile cui? ea este valabila indiferent de cine intreaba, sau daca primaria de exemplu face adresa catre banca sa ceara situatia contului meu, pe motiv sa zicem ca nu mi-am platit impozitul, sau vrea sa verifice daca in formularul pentru subventia la incalzire, nu am „omis” sa spun ca am in banca niste bani, aceasta din urma, banca, are obligatia sa-i raspunda cu date exacte sau se aplica in continuare politica de confidentialitate?

  Multumesc

  • #5 Comentariu nou

   din cate stiu, fara o hotarare judecatoresca, nu se pot da detalii

 5. #6 Comentariu nou

  Este cazul parintilor mei, batrani, cu o singura pensie vai de capul ei din care numai ei stiu cum au pus mereu cate ceva deoparte , un fond pentru inmormantarea primului dintre ei care va cadea, sa nu ne necajeasca pe noi, copii.
  Si ca orice batran care nu are de niciunele prea mult, la declaratia pentru subventia de caldura, nu au mai bifat ca au in banca niste bani de teama ca nu vor mai primi. Acum, au primit instiintare de la primarie, cum ca trebuie sa plateasca, retroactiv, toata suma primita subventie, incepand cu anul 2011 si pana azi, (asta inseamna doua ierni 2011 – 2012 si 2012 – 2013), intrucat au fost gasiti ca au niste bani in banca si in consecinta nu puteau beneficia de acel nenorocit de ajutor.
  Sa presupun ca primaria a obtinut in instanta dreptul, probabil nu doar pentru ei, ci pentru toate persoanele care au beneficiat de ajutor (poate zeci de mii) de a fi verificate in toate bancile, daca nu cumva au depozite, iar bancile s-au conformat si au oferit informatii complete.

  Multumesc

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.