Comisioanele agentilor imobiliari

Articol din categoria: economics

Zilele astea am fost pus in situatia de a cauta o garsoniera. Bun, caut pe net, incep sa sun, merg la vizite si cam asta e treaba. E ok, nu e ok, e mare, e mica etc, detalii tehnice. Ce m-a lasat mut de uimire este tupeul cu care agentiile imobiliare percep comisioane. Care comisioane sunt mai mult decat nesimtite si nu vad rostul pentru care eu, client, trebuie sa-ti platesc tie un comision la inchiriere. Pentru ce? Ca am stat si am pierdut timp pe telefone si drumuri cu tine ca sa vad locul ala pentru 5 minute? Nu merci! Atata timp cat nu iti cer expres serviciile si ajutorul, singurul caruia trebuie sa-i ceri comision este proprietarul. Asa vad eu ca ar fi corect.

Revenind, de obicei comsioanele sunt de 50% din chiria pe o luna. Am intalnit insa si comsion nesimtit din partea celor de la Coldwell Bankers care percep 100%. Adica in momentul in care vrei sa inchiriezi ceva la 250 euro, suma de inceput ar fi cam de 750, avand in vedere ca si proprietarul cere o luna garantie + avans o luna. Si totusi, 100% mi se pare cam japca.

Pana la urma am dat de cei de la Grupo FDP, care sunt o firma de property management si care nu te comisioneaza in nici un fel. Ei iti cer doar o luna avans si 2 luni garantie, insa se mai poate negocia aici. Asa e mult mai ok, pentru ca banii de pe garantie pe care ii depui acum, ti-i recuperezi in momentul in care pleci de acolo. Asa ca daca vreti sa ma mutati in curand, aveti grija la comisioane.

0 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Se poate negocia si comisionul cu agentia, insa trebuie sa fii tare in gura. Pe mine M-au cam fraierit, dar ma muttttttttttttt! 😀

 2. #2 Comentariu nou

  In 2009 m-am mutat intr-un apartament cu 4 camere si am trecut prin acelasi comision al agentiei. Noroc ca proprietarul m-a inteles si i-am platit in 2 luni garantia. Mai exista si varianta abordarii directe a proprietarului, dupa ce agentia ti-a prezentat apartamentul. Ideal ar fi sa trimiti un prieten cu care sa stai, apoi sa discuti personal cu proprietarul.

  • #3 Comentariu nou

   da, stiu astfel de scheme, insa nu merg mereu aplicate. In stiuatia in care agentul are cheile si te duce sa-ti arate apartamentul fara sa cunosti proprietarul, nu prea ai ce face.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.