Primesc destul de des întrebări de la prieteni din industrie care caută oameni, pe diverse funcții, în special în zona de digital și social media. Mizează probabil pe faptul că am 5000 de prieteni pe facebook și nu știu câți pe linkedin, ceea ce mă recomandă ca fiind o persoană care știe lume multă.

Observ din ce în ce mai des ( față de acum 5 ani, de exemplu) că devine specific și obligatoriu de precizat, în condiții, următorul atribut:

SĂ SCRIE CORECT

Da, o să zicem, că nu toți sunt născuți să fie lingviști și să stăpânească limba română la perfecție ( deși sunt în dezacord total cu asta) și că unele greșeli sunt acceptabile.

Doar că, majoritatea oamenilor care lucrează în digital sau social media sunt absolvenți de comunicare, jurnalism, sau relații publice. Domenii unde este esențial să știi limba română la perfecție!

E greu de acceptat și e și mai greu de corelat, dar pentru mine ăsta este un barometru foarte bun referitor la performanțele sistemului de învățământ românesc, care reușește să scoată cât mai puțini români care să știe să scrie corect în limba română, limba maternă.

Poate d-asta se face mai mult succes pe instagram și tiktok, pentru că în poze sau în challenge-uri nu prea ai cum să greșești gramatical.

Altfel, suntem mândri până explodăm, nu e nimeni mai frumos și mai deștept ca noi și nicăieri nu se face carte ca pe teritoriul vechii Tracii.

Dar studiile zic că avem cam 42% analfabeți funcțional.

Photo by Luca Laurence on Unsplash