Stau uneori și mă minunez când aud pe câte unii că spun că de fapt România e minunată și oamenii de aici sunt superbi și buni și mai știu eu cum, pentru că ăștia sunt oameni care trăiesc exclusiv în bula lor. Acasă, la job, în oraș, interacționează și sunt înconjurați de oameni din bula lor. Un fel de cine se aseamănă se adună, un pic mai evoluat.

Bun, îi aud tot pe oamenii de mai sus că spun uneori că ar vrea să iasă din bulă, să înțeleagă și ce e dincolo de gard,  între oameni, cum ar veni. Doar că nu știu cum să facă, pe ce pagini de facebook să intre.

Ei bine, nu e nevoie de facebook, e nevoie să faci un drum și să stai măcar jumătate de oră într-un unul din locurile de mai jos:

  1. locurile de joacă pentru copii. O să te minunezi să vezi mămici disperate, care sunt gata să te crucifice pentru ceva mărunt și care pleacă rapid in casă pentru că începe „Bravo, ai stil!” Sau bunici și bunicuțe care sigur știu mai bine decât tine orice și că noi tineretul nu înțelegem cum se duce țara pe care au cladit-o ei de râpă, pentru că zice clar la RTV seara.
  2. medicul de familie, policlinică, undeva la stat. Fără programare, fără ordine, care pe care. Ieri am trecut pe la medic și a durat 10 minute până să pornesc o ceartă, pentru că o vrednică mamaie pensionară avea atât de multă treabă încât era să ma linșeze  că am lăsat o familie cu bebeluș să intre înaintea mea. Baba fiind după mine. Nu vă imaginați. Ah, și oamenii încă nu se spală când vin la medic.
  3. evidența populației, permise, pașapoarte. Stai la coadă la una dintre astea, să vezi cum te umilește statul și cum se umilesc oamenii între ei. Aici vezi tot ce e mai rău în oameni, de la speculă, la fentare și la murit capra vecinului. Un fel de care pe care.

Astea trei sunt cele mai bune barometre sociale pentru orice este curios să vadă cum e lumea de dincolo. Mergeți aici, stați juma de oră la o coadă și vorbim după despre cât de buni și minunați suntem noi. 🙂