Am postat luni o chestie pe facebook, în care eram plin de optimism că noi, ca generație nouă și școlită cu portocale pe tarabă și banane la liber, putem duce în bezna uitării cozonacul.

Împreună putem reuși! Putem fi prima generație care face uitat cozonacul, acest aliment total inutil când se răcește

Posted by Andrei Cismaru on Sunday, April 12, 2015

Bineînțeles că foarte multă lume a încercat să-mi explice ba de cuptor cu microunde, ba de lapte, ba de draci, ba de colaci.

Știu ce pot face cu un cozonac dacă vreau cu tărie să îl mănânc și să-l aduc cât de cât la o formă de agregare cât de cât comestibilă. Problema mea cu cozonacii, asemănătoare cu cea a lui Eftimie, este că în timpul sărbătorilor suntem bombardați cu cozonaci. Făcuți majoritatea prost. Aproape nimeni nu face cozonac bun ( știu, n-am mâncat de unde trebuie) dar toată lumea insistă să îți dea ”niște cozonac la pachet”. Un pic, câteva felii.

”Ah, vă duceți la grătar luni? Să vă dau un cozonac să aveți acolo ce mânca!” Asta spune fiecare mamă din lume, crezând cu tărie că ea e singura care a făcut cozonac și opera ei trebuie propovăduită în întreaga lume. Poate ceilalți nu au și e păcat să nu le facem sărbătorile mai frumoase.

Pe dracu, că te trezești acasă cu vreo 5 cozonaci, din care nu va mânca nici naiba, pentru că sunt uscați și seci și fără gust. Reminiscențe din epoca de aur, când nu găseai nici prăjituri nici alte dulciuri în comerț și un simplu pandișpan era insuficient pentru sărbători.

Asta e problema mea cu cozonacii. Că sunt mulți, sunt inutili și ar trebui băgată rație pentru fiecare familie: 1 cozonac/sărbătoare, interzis a se scoate din incinta casei sau a se oferi la pachet.

Și aș vrea să îl cunosc pe ăla care a inventat hidoșenia asta să-i ofer cozonaci. Mulți. Jumătate să mănânce în fața mea și să-l văd cum se tumefiază la fața pentru că cozonacul ăla e înecăcios ca dracu și jumătate să-i dau la pachet. Să aibă. Să mănânce până îi vine rău.