Fiind o lume a dracului de mică, soarta a făcut ca după câteva zeci de ani să mă întâlnesc în București cu nepotul vecinilor bunicilor mei din zona olteniei. Și în weekend am cerut niște poze cu casa bătrânilor, care au plecat dintre noi de ceva ani.

Casa e oarecum abandonată, mă rog, e în grija unor rude ale lui taică-miu, dar nu prea au ce face, așa că se va alege praful de tot, mai devreme sau mai târziu.

Zic asta pentru că nu ai cum să salvezi ceva. În satul respectiv sunt peste 70% din case părăsite, abandonate. Cei bătrâni au murit și copiii lor, adică părinții noștri, nu se mai întorc acolo. Pentru că nu au ce face, confortul orașului e greu de refuzat în detrimentul vieții la sat.

M-am gândit, să iau casa aia, care e destul de mișto, și să-i dau o utilitate. Fie business, fie relaxare. Am realizat repede că aș vâna vânt. E la 300 de km de București,  4 ore de condus. E într-un sat care nu are nici acces la Dunăre, nici nu e în vreo zonă turistică.

Nu aș avea pe cine să pun să aibă grijă, pentru că nu e nimeni sub 50 de ani pe o rază de 60 de km. Tot ce aș investi, repara, îmbunătăți, ar fi furat în secunda doi. De vândut, nici nu se pune problema, că nu ai cui.

Da, e aiurea, dar se va alege praful. Pentru că așa e în majoritatea satelor de pe la noi.  Și e nasol. Voi fi nevoit să o duc pe kiddo la ferma animalelor în pantelimoun, că să vadă cum arată o vacă adevărată, nu mov, sau să înțeleagă diferența dintre miel și ied.