• În fiecare zi, în România mor 40 de oameni prin infarct miocardic.

  • Raportul făcut public în anul 2012 relevă că anual, 60% dintre decesele înregistrate în România au fost cauzate de boli cardiovasculare, 18% de diferite forme de cancer, iar 5% de boli respiratorii, precizează Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

  • Speranța de viață în România este una dintre cele mai reduse din Europa. Astfel, românii mor, în medie, cu 15 ani mai devreme decât, de exemplu, francezii.

  •  Boala cardiacă ischemică va rămâne principala cauză de deces pentru următorii 20 de ani, reprezentând 12,2 la sută din mortalitatea generală, conform Organizației Mondiale a Sănătății

  • În 2010, aproape 30 la sută dintre pacienţii cu boală cardiacă ischemică prezintă risc de mortalitate de trei ori mai mare decât la cancer. Jumătate dintre bolnavi mor la patru ani de la depistarea bolii, iar unu din patru se reinternează la trei luni de la primul episod de sindrom coronarian acut.

  • Principalii factori de risc: diabetul (studiile recente arată o prevalență a diabetului în jur de 9% în populația generală), obezitatea, hipertensiunea arterială, fumatul și istoricul familial de boală cardiacă ischemică.

  • Incidența infarctelor în rândul tinerilor a crescut. Avem infarct la 40 de ani, dar și cazuri la 20-30 de ani. Principalii factori de risc pentru infarctul la tineri sunt fumatul și stresul. La aceștia se adaugă dieta, stilul de viață dezordonat, sedentarismul și consumul de droguri.

  • Hipertensiunea la copii a devenit o problemă – unul din 10-15 copii are valori tensionale peste cele recomandate. Aceasta este influențată de factori de risc precum supraponderabilitatea, urmarea unei diete sărăcioase sau lipsa unui program zilnic de exerciţii fizice. Pe lângă acești factori, există o serie de boli congenitale responsabile de hipertensiunea la copii; astfel, toți copii hipertensivi trebuie investigați și urmăriți de un medic cardiolog.

Am început cu fact sheetul ăsta pentru că mi se pare un semnal de alarmă suficient de bun pentru a acorda un pic de atenție sănătății noastre. Ignorăm multe, trecem cu vederea simptomele, mergem mai departe și zicem că nu ni se poate întâmpla nouă, spunem că e timp și le facem mai târziu.

Dar poate că ar trebui să ne îndreptăm atenția un pic mai mult către inimă, că este practic motorul corpului uman.

Te ajut eu să faci primul pas, poate mai încolo vei avea grijă să mergi măcar o dată pe an la medic. Am un voucher valabil la CardioClinic , care constă într-o evaluare a factorilor de risc cardiovasculari, calcularea scorului de risc global ESC – HeartScore elaborat de European Society of Cardiology (stabilește riscul de deces prin boala cardiovasculară în următorii 10 ani), riscul relativ (adică comparativ cu o persoană de aceeași vârstă care nu suferă de risc cardiovascular), vârsta vaselor sangvine și un plan de acțiuni pentru reducerea riscului cardiovascular”.

Scrie un comentariu în care să-mi spui că vrei să mergi și joi tragem la sorți un câștigător!

heart via shutterstock