Terminalele cu Windows Mobile şi problema operatorilor GSM cu ele

Articol din categoria: mișto

Am urmărit cu interes azi Online Studio, unde invitat a fost Dan Vîrtopeanu. S-a discutat de marketing-ul mobil, aplicaţii, versiuni de site-uri şi campanii. La un moment dat s-a ajuns la subiectul Nokia, Windows 8 şi aici Dan a adus în discuţie un aspect interesant: terminalele cu windows 8 aproape lipsesc din oferta operatorilor de gsm pentru că aceştia le consideră o ameninţare pentru afacere, din cauza echipării lor by default cu Skype.  Asta vine ca o ameninţare pentru ei, pentru că se poate vorbi gratis, necesar fiind doar o conexiune la net şi astfel s-ar putea evita consumul de minute naţionale sau în reţea.

Consider asta o tâmpenie a operatorilor, pentru că atât skype cât şi alte aplicaţii similare sunt disponibile şi pe iOS dar şi pe Android, deci ameninţarea este prezentă şi din alte părţi, nu doar din partea windows. Asta înseamnă că nu ar mai trebui să comercializeze iPhone sau device-uri cu Android?

Pe de altă parte, dacă producătorii de terminale care folosesc Windows Mobile, dacă se simt nedreptăţiţi de unele decizii ale operatorilor, de ce nu îşi consolidează un canal de vânzare propriu?

Mie mi-ar conveni să îmi iau un Lumia 900 direct dintr-un magazin Nokia decât să mă leg la cap cu un abonament la un operator gsm. Că mi s-a cam luat de politicile de retenţie ale Orange, Vodafone nu au nimic spectaculos la achiziţie iar de Cosmote nu putem aduce vorba.

0 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Nu stiu in ce masura se teme Vodafone de Skype, pentru ca protocolul VoIP este dezactivat pe traficul lor de date.

 2. #2 Comentariu nou

  @dan pandrea – nu exista ‘protocol VoIP’. 😉 poate doar sa taie accesul pe niste porturi bine-cunoscute – desi skype din cate imi aduc aminte lucreaza si pe 80. In fine …

  Problema nu e asta, ci modul cum inteleg Microsoft/Nokia sa faca biznis. Uite 2 link-uri care s-ar putea sa te lamureasca:
  + http://michaelweening.com/2012/05/24/why-i-think-windows-8-mobile-will-also-fail/
  + http://www.digitaltrends.com/mobile/five-reasons-windows-phone-7-will-fail/

  Sincer, mi-as dori sa reuseasca. E mai bine sa avem diversitate/concurenta. Creste calitatea si avem de unde alege.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.