Tot aud discuții și păreri împărțite despre modul în care cei mici trebuie să aibă acces la tehnologie, respectiv la dispozitive inteligente, cum ar fi telefoane sau tablete. Că deja televizorul este istorie.

Așa, despre telefon – tabletă- internet. Sunt unii care spun că nu trebuie să aibă acces, că e dracu gol acolo și nu face decât să strice copilul.

O altă tabără spune că e ok să folosească, dar moderat și controlat, să ai mereu acces tu, ca părinte și să poți monitoriza activitatea lui online, ca să îl ferești de dubioșenii.

Sunt și alții cărora nu le pasă. Dar nu despre ei vorbim acum.

Eu, privind în viitor, aș vrea să mă regăsesc în cea de-a doua categorie, nu să fiu un absurd care refuză progresul tehnologic doar pentru că e mai bine așa.

Pentru că, mai presus de toate, vreau să am un copil care să nu fie speriat de noutăți, vreau să deprindă niște capacități și aptitudini tehnice care să-i fie native și, cel mai important, nu vreau să am un copil marginalizat sau de care să se facă mișto în colectivitate. La grădiniță sau la școală.

Pentru că știm, copiii sunt răutăcioși și e destul de sensibilă limita aia dintre miștouri și bullying. Țin minte cum ne făcusem noi, o gașcă a elitiștilor cu PC în școala generală, care o ardeam superior față de ceilalți care nu aveau și cum s-a întors roata când a venit vremea mobilelor, când ei aveau și eu nu.

Revenind, soluții sunt. De monitorizare, de control, de limitare a acccesului, inclusiv din router sau cu o soluție de antivirus ( știți voi cine).

Sau altfel. Vrei să ai un copil care are activitate offline, să nu se prăjească pe net de mic. Aici sunt două aspecte:

  1. are cu cine?
  2. de ce nu te ocupi tu să-i dai alternativă? dă-l la un sport, la o activitate offline.

Deci? Pro sau contra copii cu tehnologie pe mână?