*cam atât durează să dai swipe pe ecranul telefonului mobil și să afli câți bani ai în cont

Ieri am fost invitat de către cei de la Raiffeisen Bank să particip la o discuție despre ce înseamnă pentru ei evoluția spre digital și ce cred ei despre conceptul de viață fără cash.

#viațafărăcash este un concept pe care ei îl sprijină de câțiva ani buni, 5 la număr,  mizând mereu pe libertatea de mișcare și alegeri a clienților, fără a avea grija banilor. Fie că vorbim aici despre carduri, fie că vorbim despre internet sau mobile banking, ei doresc să se poziționeze ca early adopteri și trend setteri în materie de tehnologii noi.

Echipa cu care m-am întâlnit era una mixtă, formată din oameni de la business, marketing, it și security. Toți vorbind aceeași limbă. Ceea ce este de apreciat, mai ales într-o companie atât de mare.

Subiectul principal a fost noua versiune a aplicației Smart Mobile, aplicația de banking a Raiffeisen, care a fost lansată în 2011. Eu o folosesc din 2012 și îmi place pentru că a fost prima aplicație care mi-a permis să nu mai merg în agenție pentru diverse operațiuni. Și a fost prima aplicație care mi-a dat senzația că a fost gândită pentru utilizator, nu pentru a face niște PR în jurul ei.

Acum, în 2016, aplicația ține pasul cu vremurile în care trăim și merge cu un pas mai departe. Mă rog, pentru cei cu iOS merge cu doi, pentru că permite și login cu amprentă.

Dar, pasul în față pe care îl face SmartMobile-ul de la Raiffeisen e introducerea widgetului în Android și iOS. Adică poți vedea soldul pe care îl ai în cont la un swipe distanță.

E prima aplicație de banking din România care face chestia asta. Mi se pare super util, ca user, să nu trebuiască să intru mereu în meniu, să caut aplicația, să mă loghez și să aflu câți bani am în cont.

La nivel de securitate e safe, am întrebat ce și cum, widgetul asigură doar informații asupra soldului și nu se pot executa nici un fel de operațiuni fără ca utilizatorul să fie logat și să-și fi introdus datele de conectare.

Atât de simplu. Un swipe și afli soldul. Mi se pare o chestie utilă, într-un secol al vitezei în care nimeni nu mai are timp de nimic.

Am mai spus asta, sunt de părere că moneda de schimb a anilor viitori nu va mai fi banul ci timpul. Și cine va oferi timp utilizatorilor va câștiga.

Între timp, dacă folosești Smart Mobile și faci măcar o tranzacție acolo, ai șansa la un Mercedes-Benz GLA. Cum ar veni, după ce că le folosești aplicația, te mai și premiază. Că poți să câștigi și un iPhone. Ai detalii aici.

Acum, serios, cum ar fi să te trezești că ai câștigat un Merț pentru că ai plătit o factură de 30 de lei, din pat, într-o duminică dimineața? Cred că m-aș putea obișnui cu așa ceva.