Tehnologia ne provoacă și niște paranoia de care nu avem nevoie

Articol din categoria: andreiu

Cu cât avem mai multă tehnologie în jurul nostru, cu atât devenim mai paranoici. Am observat-o pe pielea mea, în două scenarii cât se poate de reale. Le explic mai jos.

  1. kinderpedia

Când conducerea grădiniței unde ( încă) este kiddo a decis să implementeze kinderpedia am fost printre părinții care au testat aplicația. Care aplicație e foarte mișto, utilă, nu zic nu, dar feedbackul meu a fost următorul, citez cu aproximație din memorie:
„ e foarte cool, mișto, dar îmi dezvoltă o paranoia de care nu am nevoie. eu știu că e bine copilul cu voi, că e tratat cum trebuie, dacă ar fi ceva în neregulă n-ar mai vrea să vină dimineața, nu am nevoie de o aplicație unde să mă uit, de 4 ori pe zi, să văd ce face copilul, dacă a mâncat, dacă a dormit și altele”.

Și așa este. Acum o deschid doar dacă vine vreo notificare de la educatoarele copilului sau dăm noi vreun mesaj ( de obicei când chiulim ca ultimii leneși).

Știu foarte bine că e copilul bine fără kinderpedia, pentru că simt copilul, îi văd reacțiile, transformările, cum vorbește despre grădiniță, despre educatoare, despre activități, despre mâncare și joaca din curte. Chestii pe care nu trebuie să ți le spună o aplicație, chestii pe care nu trebuie să le urmărești în fiecare oră, să vezi dacă s-a întâmplat ceva.

2. smartwatch

Cât am dormit? Câți pași am făcut? Câtă apă am băut? Câte calorii am ars? Oare e prea mare pulsul?

Chestii pe care le verifici de câteva ori pe zi, la care te gândești cu îngrijorare, pe care le prioritizezi involuntar înaintea altora mai importante. Am renunța la el, am revenit la ceasurile clasice, mi-e mult mai bine. Dacă mă simt obosit azi, mă culc mai devreme diseară. Dacă mă ridic de pe scaun o data la jumătate de oră și beau un pahar cu apă de 250ml, în 7 ore am băut 3 litri jumate de apă. Ceea ce e suficient. Dacă te duci la sală o oră, știu trainerii ce să îți dea să facă încât să consumi suficiente calorii.

Avem destule tâmpenii pe cap, suntem bombardați mediatic cu tot felul de informații alarmiste și panicarde, dacă ne mai provocăm și noi alte frici, paranoi, griji, o să ajungem cu toții la ospiciu.
Less is more, cum zice francezu.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Pe mine ceasul mă ajută, că îmi arată cât de leneș sunt. Dacă văd că e ora 16-17 și eu nu am măcar 7000-8000 de pași făcuți înseamnă că am stat prea mult la birou și e timpul să fac ceva și pentru mine pe ziua aia. Partea cu notificările mă lasă rece, am lăsat doar câteva importante și le-am dezactivat pe restul, nu trebuie să văd pe smartwatch cine a mai dat Like pe Facebook.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[instagram-feed feed=1]