Tot mai multi dintre prietenii si cunostintele mele se plang de facultatile/masterele pe care le frecventeaza. Ba ca sunt unele cursuri care nu au nici cea mai mica legatura cu specialitatea aleasa, ba ca sunt foarte multi profesori care nu ajung pe la cursuri fiind prinsi cu alte treburi pe nu stiu unde dar care dau cu barda in Dumnezeu la examene, ba ca la mastere profesorii sunt absurzi cand cer prezenta peste 75% la cursuri sau seminarii in ideea in care majoritatea masteranzilor muncesc.
Personal, sunt de acord si ii inteleg pe toti pentru ca toti au partea lor de dreptate. Eu am patit pe pielea mea in studentie cand, desi eram student la Marketing, am facut 4 ani de contabilitate. Materie la care am avut restanta in fiecare sesiune si pe care o urasc din toata inima. Nu o sa pot intelege vreodata de ce a trebuit sa fie asa.
La fel se intampla si cu specializarile. Pe langa faptul ca inca sunt facultati neschimbate de pe vremea comunistilor, acum se cauta multi-specializarea studentilor. Sa terminam facultatea cu o titulatura foarte alambicata gen inginer-economist-contabil-specialist Hr in Drumuri si Poduri.
Si asa ne trezim ca de fapt nu stim sa facem ceva concret, ne pierdem pe drum intre specializari si piata muncii din vest ne respinge pe motiv de lipsa a profesionistilor. Sau nu ne accepta decat pentru muncile de jos. Exceptie fac medicii.
Poate tocmai din motivul asta si marile firme angajeaza tineri pe salarii de mizerie. Pentru ca investesc in specializarea lor, proces destul de costisitor zic ei.
Sa nu ne mai ofticam cand suntem declarati ca fiind tara cu cel mai slab sistem de educatie din UE, pentru ca noi ne-o facem cu mana noastra. Inca suntem deficitari la ceea ce inseamna eficienta.
Voi ce parere aveti?