Acum ceva vreme am scris pe facebook că nu m-am urcat niciodată într-un smart. Cei de la Mercedes s-au oferit să-mi dea pe mână un weekend întreg un smart forfour, să văd cum e.

Înainte de altele, trebuie să recunosc că mi-a plăcut maxim. A fost o experiență super mișto, o senzație pe care n-am mai întâlnit-o la alte mașini: aia de chef de joacă. Cu mașina.

Mașina e mică dar mare în același timp. Vorbim de dimensiunile de afară, care te ajută maxim în oraș să te strecori și să găsești loc de parcare, dar și cele din interior care chiar permit accesul a 4 oameni înauntru.

Noi am reușit să avem loc 3 oameni de 1,90 și niște multe kilograme. Chiar confortabil. Am fost și 4, 3 băieți și o tipă care a mers la fast food ca să mănânce salată, dar nu asta e neapărat important.

Portbagajul este suficient de mare pentru 4 rucsaci și destul de mic încât să nu te deranjeze. Fix cât e nevoie pentru o mașină de genul ăsta.

Senzația de condus e specială. Fiind automată, te simți un pic ca într-o bumper car sau ca într-un kart mai mare, acoperit. Dar totuși, deși are motorul relativ mic, poate scoate niște colți pe la semafoare.

Am mers cu ea prin București, în condiții de trafic aglomerat și de trafic liber. Te descurci bine cu ea, ai loc să te strecori peste tot, nu e problemă, de obicei și oamenii îți dau voie să te bagi cu ea, că na, nu e mare pagubă de spațiu.

Am fost cu ea și până la Comana, drum scurt, dar în afara orașului. Eu, Mariana și kiddo în spate. Am mers cu maxim 100 și stătea bine la viteza aia, cred că putea mai mult de atât, dar nu am vrut să forțez mai mult decât e legal. Și oricum, nu pentru alergat pe șosele e construită mașina ci pentru oraș.

Mi-a plăcut mult cum e gândită în interior, lumina ambientală, sistemul de sunet ( se aude într-un mare fel). Mi-au mai plăcut scaunele.

Ce nu mi-a plăcut: turometrul scos în afara bordului și pus undeva în stânga în spatele volanului și butonul de avarii urcat un pic prea sus.

Am participat și la o întrunire a clubului smart. O gașcă mare de oameni mișto, care mai de care mai mândru și mai încântat de mașina lui.

Concluzii: e o mașină mișto pentru oraș și pentru tineri. Are o personalitate aparte, unică, care nu o găsești prin alte parte.

Alte concluzii: mi-aș lua una? cel mai probabil da, dacă aș avea deja o mașină de familie pentru deplasări lungi.

Încă niște concluzii: e genul ăla de mașină pe care să o iei copilului la 18 ani. Ca să fie și în siguranță și să fie și cool în gașcă.

Mi-a plăcut.

Detalii corecte și complete despre mașină aici.

Tehnice: mașina era aproape nouă ( sub 50 de km când am preluat-o) și am avut un consum mediu de 9l/100km.